Beginnen met stoppen

Ik begin volgende week met stoppen. Stoppen met roken. De laatste weken ben ik een keer of vijf ’s morgens impulsief gestopt, om dan ’s avonds te denken: Zak er maar in, ik ga sigaretten halen.
Toen Stoptober in de media kwam, besloot ik me daarvoor aan te melden. Bij Stoptober is het de bedoeling dat mensen 28 dagen niet roken. Ik gebruik het als een extra stok achter de deur tijdens de eerste 28 dagen.

In het boek ‘Nederland stopt met roken’ van longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker lees ik tips over hoe ik wat meer lichaamsbeweging kan inbouwen in mijn dagelijkse leven, wat stoppen met roken oplevert voor mijn gezondheid en hoe ik de kans dat het lukt kan verhogen. Ook hun website: www.nederlandstopt.nu is een goede bron van informatie inclusief stappenplannen en al die shit.

Hoe meer ik lees over stoppen met roken, hoe meer zin ik er in krijg. Vanmorgen ben ik langs de supermarkt gefietst voor een bosje radijsjes, een stel minikomkommers en wat fruit. Mijn bureau lijkt op een groentetuintje en ik ben van plan dat zo te houden.
Ik heb uitgerekend dat ik na 7 weken mijn Rock Werchter kaartje heb bespaard en weer zeven maanden later is mijn reis naar India volgend jaar betaald. Ik heb een abonnement op de sportschool genomen, want sporten wordt leuker met meer longinhoud.

Een week voor 1 oktober en ik ben super gemotiveerd. Ik vind het jammer dat het nog geen 1 oktober is. ‘Stop dan nú!’, hoor ik je zeggen. Maar dat gaat dan weer niet. Ik heb me nu voorgenomen 1 oktober te beginnen met stoppen en de autist in mij zegt dat ik me daaraan moet houden. Eerste smoes? Ik weet het niet, misschien hoort het ook gewoon bij ‘mijn stappenplan’. Impulsief stoppen is voor mij niet weggelegd, dat heb ik de laatste weken al bewezen.

Zo, mijn radijsjes zijn bijna op, mijn eerste stoppen met rokenblog is geschreven. Dan nu verder met het corrigeren van de komende editie van Lef die 16 oktober uitkomt, waarin onder andere dit lijstje staat:

Dit is toe te schrijven aan roken:
* 86% van de sterfte aan longkanker
* 85% van de sterfte aan strottenhoofdkanker
* 80% van de sterfte aan COPD
* 61% van de sterfte aan mondholtekanker
* 54% van de sterfte aan slokdarmkanker
* 30% van de sterfte aan blaaskanker

* 19% van de sterfte aan nierkanker
* 17% van de sterfte aan alvleesklierkanker
* 16% van de sterfte aan coronaire hartziekten
* 12% van de sterfte aan hartfalen
* 7% van de sterfte aan een beroerte

Dus.

 

 

Reageer reacties (1)

Maarten Groen(01. augustus 2020)

Ik ben nieuwsgierig, rook je sinds dit blog niet meer? Hoe voel je je nu?

Groet,

Maarten Groen

LEES MEER...