De LHBTIQA+-gemeenschap drinkt meer alcohol dan de heteroseksuele cisgendergroep (personen waarbij genderidentiteit overeenkomt met geboortegeslacht). Dat zorgt voor gezondheidsproblemen.
Door teveel alcohol te drinken loopt deze groep een hoger risico op fysieke problemen. Alcoholgebruik verhoogt namelijk de kans op minstens zeven soorten kanker en meer dan tweehonderd andere aandoeningen. Daarnaast kan het negatieve gevolgen hebben voor de mentale gezondheid.
Minderheidsstress
Anne Marije Kaag, universitair docent klinische neuropsychologiën en onderzoeker, zegt dat de redenen voor overmatig alcoholgebruik uiteenlopen. ‘Met name de minderheidsstress als gevolg van discriminatie, uitsluiting en victimisatie (slachtofferschap, red.), kan een belangrijke reden zijn. Maar ook het feit dat het gebruik van middelen sterk genormaliseerd is in deze community. Daar komt bovenop dat transgenderpersonen veel wantrouwen en slechte ervaringen hebben met zorgaanbieders en daardoor barrières ervaren in het zoeken naar hulp voor verslavingsproblematiek. Ik vermoed dat dit speelt onder LHBTIQA+-jongeren in het algemeen.’
Groot verschil
Uit onderzoek blijkt dat alcoholgebruik onder 513.000 LHBTIQA+-jongeren hoger is dan bij heteroseksuele cisgender-jongeren. Van de lesbische personen drinkt elf procent overmatig, en bij bi+ personen drinkt zeven procent teveel. In vergelijking met vier procent van de hetero cisgendergroep die overmatig drinkt, is dat significant hoger. Ook 23 procent van de intersekse personen en twaalf procent van de queer personen drinkt teveel alcohol.
Nieuw initiatief
Er wordt een nieuw initiatief opgezet om deze groep jongeren gelijke kansen en een gezonde toekomst te geven. In overleg en samenwerking met deze jongeren worden gespreksstarters en campagnes opgezet en wordt informatie gericht op zorgprofessionals en beleidsmakers die werken met de doelgroep beschikbaar. Dit project is een initiatief van COC (belangenorganisatie voor LHBTIQA+-gemeenschap), het Trimbos-instituut en Rutgers (kenniscentrum voor seksualiteit). KWF Kankerbestrijding investeert in totaal ruim €400.000 euro in dit project.
LEES MEER...