De 16-jarige Dascha Graafsma, die na een avond uitgaan onder een trein kwam, was stomdronken volgens onderzoek. De media staan er bol van, maar het feit dat ze 16 en stomdronken was lijkt er niet toe te doen.
Dascha Graafsma, het 16-jarige meisje dat eind november onder een trein kwam na een avond uit, was ‘stomdronken’, volgens toxicoloog Frank van de Goot. Het meisje verdween om 02:00 uur ’s nachts uit het café in Hilversum waar ze met vriendinnen was. Pas uren later, om kwart voor zes ’s morgens, werd ze geschept door een trein. De politie deed het af als zelfdoding, haar vader geloofde daar niet in en samen met Peter R. de Vries en de toxicoloog ging hij verder op onderzoek uit.
Niets te verbergen?
Gezien de hoeveelheid alcohol die Dascha om zes uur ’s morgens nog in haar bloed had moet ze in het café echt ernstig onder invloed zijn geweest en het barpersoneel moet dat gezien hebben, zo stelt Van de Goot. Bovendien had ze sporen van drugs in haar bloed en verder onderzoek moet nog uitwijzen of ze die vrijwillig of niet vrijwillig heeft genomen.
Dennis Jan Drieënhuizen, de eigenaar van café Let’s get Down, zegt dat hij niets te verbergen heeft omdat het personeel niets heeft opgemerkt en omdat hij camerabeelden van de dansvloer en ingang direct aan de politie heeft gegeven.
Hallo! Ze was 16!
In alle artikelen die verschijnen over het alcoholpercentage in het bloed van Dascha, wordt met geen woord gerept over hoe het überhaupt kan dat een jong meisje van zestien jaar oud stomdronken is, terwijl er een alcoholverbod geldt onder de achttien. Dan kun je als kroegbaas zeggen dat je niets te verbergen hebt, omdat je camerabeelden hebt afgestaan, feit blijft dat 16-jarigen in jóuw kroeg blijkbaar stomdronken kunnen worden. Dan kun je als ouder denken dat ‘jouw kind zoiets niet doet’, want dat is wel zo. Dat blijkt ook uit het aantal comazuipers dat in 2014 werd opgenomen in het ziekenhuis met een alcoholvergiftiging. In 2014 steeg dat aantal met 25 procent, ondanks de verhoging van de alcoholleeftijd.
Laat haar dood een les zijn
Als ouder heb je een enorme verantwoordelijkheid als het gaat om het alcoholgebruik van je kind. Denk niet: ach, wij dronken ook wel eens toen we die leeftijd hadden.
Dat verbod is er niet voor niets. Hoe cru het ook klinkt, laat de dood van Dascha een les zijn voor ouders van jongeren in dezelfde leeftijd. Alcohol en jongeren gaan niet samen. Dat zegt ook kinderarts Nico van der Lely in een interview met Lef: ‘Als je op het randje van een wolkenkrabber loopt dan denk je: shit, dat is hoog, dat moet ik niet doen. Dat ding dat zegt ‘shit, dat is hoog’, dat is je amygdala en die doet het niet meer na vijf bier.’
Grote risico’s
Er worden dus meer risico’s genomen, of iemand gaat ‘gewoon’ out met alle gevolgen van dien. Behalve dat teveel alcohol op korte termijn gevaarlijk is voor jongeren, heeft het beschadigen van die amygdala ook consequenties op de lange termijn. Hersenen ontwikkelen zich tot het 25e levensjaar, beschadiging werkt door op systemen die een rol spelen bij leren, stemmingen en verslavingsrisico.
Bovendien komt de alcoholroes bij het onontwikkelde brein minder geleidelijk binnen. Je kunt je tien glazen lang voelen alsof er niets aan de hand is en dan ineens de ‘welbekende klap in je gezicht’ krijgen.
Meisjes zijn hiervoor gevoeliger dan jongens. Alcohol verdeelt zich over al het lichaamsvocht en jongens hebben daar meer van, dus zij worden minder snel dronken. Meisjes zijn sneller en langer onder invloed. En dat kan zomaar gruwelijk mis gaan, daarvan is Dascha helaas het bewijs.
LEES MEER...