‘Alcohol is minder schadelijk voor het puberbrein dan gedacht’, kopten verschillende nieuwsmedia op woensdag 3 december. Ook radiobulletins en het journaal besteedden aandacht aan het bericht.
Want het wás ook nogal wat. Is de alcoholleeftijd eindelijk verhoogd naar achttien, blijkt het helemaal niet schadelijk te zijn.
Gisteren zat ik op een verjaardagsfeestje. Een moeder vertelde dat haar dochter afgelopen jaar zeventien was geworden en dat ze het zo raar vond dat ze op haar zestiende nog wel mocht drinken en toen ineens weer moest wachten tot haar achttiende. Anderen vielen haar bij: ‘Ja, maar nu is bekend geworden dat het helemaal niet zo schadelijk is, dus lekker laten drinken hoor!’
Mijn nekharen sprongen overeind en ik moest de neiging om te ‘facepalmen’ onderdrukken.
Ik sta te kijken van de reactie van mensen als het gaat om positieve berichten over alcohol.
Nu was dat dat alcohol minder schadelijk is voor hersenen van jongeren, maar echt veel mensen zijn er heilig van overtuigd dat regelmatig een glas rode wijn goed is voor je hart, terwijl uit onderzoek is gebleken dat dat maar voor 15% van de mensen geldt. En van roken krijg je kanker, maar van alcohol toch niet…? Of XTC, dát is pas gevaarlijk! Drie doden op één Amsterdam Dance Event. Als je dan zegt dat er dagelijks meerdere alcoholdoden vallen (verkeersongelukken en kanker meegerekend) valt hun mond open.
Alcohol is voor velen een onschuldig lekkernij. Het zorgt voor ontspanning en we ‘hebben het verdiend’. Bovendien is het een volledig geaccepteerd en niet verboden middel. Dus dat kan toch niet zo schadelijk zijn?
Ik zei tegen de moeder dat alcohol wel degelijk schadelijk is. Ook voor jongeren. ‘Maar daar is toch helemaal niet zoveel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan?’, kreeg ik tegengeworpen. Pling, daar gingen die nekharen weer. Als we dan met zijn allen zo graag willen horen dat het cognitieve leervermogen van de onderzochte jongeren niet is aangetast, laten we dan nog minstens verder kijken dan onze neus lang is en denken aan alle andere organen die schade oplopen.
En: hoe vroeger je begint, des te meer risico je loopt op verslaving op latere leeftijd. ‘Ja.. versláving!’, zei de moeder. ‘Maar daar ging dit onderzoek toch helemaal niet over?’
Nee. En dat is dus net het probleem van dit onderzoek. De effecten op lange termijn worden helemaal achterwege gelaten.
Ik zal nooit tegen iemand zeggen dat hij niet mag drinken. Dat zou ook een beetje hypocriet zijn. Maar laten we alstublieft niet doen alsof het niet schadelijk is. Want dat idee is net zo giftig als de alcohol zelf.
LEES MEER...