Brief aan mijn zoon

In februari 2016 verscheen een interview met Miek van Veggel over haar verslaafde zoon in Lef. De brief die ze aan hem schreef, mochten we online plaatsen.

Lieve Jasper,
Bijna 25 jaar geleden zette ik een prachtige zoon op de wereld, in de hoop dat we van en met elkaar zouden genieten van een mooi gelukkig leven.
Helaas is alles wat anders gelopen. Je hebt mij vaak het verwijt gemaakt dat je niet de zoon bent die ik graag had gewild. Je praatte voor mij, want je hebt het me nooit gevraagd. Hoe kan ik jou nou duidelijk maken dat het mij niet uitmaakt hoe jouw toekomst er uit zal zien, als je maar gelukkig bent. Maar gelukkig ben je niet. Die rotzooi moest jou gelukkig maken.
Vaak vraag ik me af waar het mis is gegaan en of het aan mij ligt. Daar word ik erg verdrietig van. Is het omdat je het middelste kind bent, is het omdat papa en mama gescheiden zijn, is het omdat ik je niet genoeg aandacht heb gegeven, ben je ooit misbruikt, gepest of wat is het?
Mijn arm mag nooit om je heen. Op die manier kan ik je dus geen liefde geven. Ik wil altijd graag met je praten, maar dan kom ik te dicht bij je gevoelens.
2 Jaar geleden vertelde je me eerlijk dat je cocaïne gebruikte. Ik was niet eens boos, maar vond het erg fijn dat je er mee kwam. We hebben oplossingen gezocht en elke keer geloofde ik weer dat het goed zou komen. Vorig jaar verdween je zomaar een paar dagen. Ik werd gek van ongerustheid. Zou je jezelf iets aangedaan hebben? Je was vermist. Weer ontzettend veel verdriet.
Toen je terug was, ging alles maar gewoon verder alsof er niets gebeurd was. Je weet maar half wat het met mij gedaan heeft.
Ik werd nooit echt boos op je. Wilde je altijd maar helpen, en voor je zorgen. Heb ik dat misschien te veel gedaan?
Tot een paar maanden geleden, ik een keer op je mopperde, omdat je voor de zoveelste keer niet gedaan had wat ik je vroeg. Namelijk je zaakjes op orde brengen. Je hebt me zo ontzettend uitgescholden, dat ik je nog elke dag schreeuwend voor me zie staan. Een excuus kwam er niet aan te pas. Later besefte ik me dat je onder invloed was. Na een hele gezellige familiedag besloot je met een leugentje toch nog even cocaïne te gaan halen.
Ik moest je los gaan laten, dat besefte ik wel. En toen ging het steeds slechter. Na 2 weken niets van me te hebben laten horen, kwam ik er achter dat je thuis zat, zonder werk.
Na vele studies, die je steeds niet afmaakte en een geweldige baan heb je niets meer.
Weet je Jasper, het maakt me ook eigenlijk niets uit. Want wat je wel hebt is een geweldige familie, die jou steunen. Ik heb het nog steeds niet opgegeven, maar heb wel voor mezelf bepaald dat het nu klaar is. Ik kan niet altijd voor je blijven zorgen, en alles voor je blijven regelen. Wel is het zo dat je me overal advies over mag vragen en dat me ook altijd om hulp kunt vragen. We proberen er dan samen uit te komen. Nu zul je toch een keer moeten laten zien dat je ruggengraat hebt, en wel iets af kunt maken.
Dat het niet makkelijk is, begrijp ik. Ik heb inmiddels zoveel over deze ziekte geleerd. De ziekte die jou ten gronde richt als je de kans die je nu krijgt niet aangrijpt.
Je woont inmiddels in een prachtig appartement op de mooiste plek in Oisterwijk. Geef het niet op jongen. Begin een nieuw leven. Kijk niet achterom, maar vooruit.

Zonder jou is ons gezin niet compleet. Lieve Jasper, laat het asjeblieft niet zo ver komen, dat ik afstand moet nemen van je. Ik wilde 4 kinderen in mijn leven, en dat wil ik graag zo houden. Jij hoort bij ons, en dan zonder rotzooi. Ik wens je alle geluk van de wereld toe, en je hebt beloofd dat het goed gaat komen. Ik hoop dat ik je deze keer kan geloven.

Dikke kus van mama

Reageer reacties (1)

Een verdrietige moeder(04. september 2017)

Wat heb je dit mooi en met zoveel kracht geschreven. Ik sta op het punt ook een brief te schrijven aan mijn zoon van 25 (over 3.5 week 26). Hij is 3 mnd geleden met zijn 7 jaar oudere vriendin meegegaan nadat mijn man hem had gezegd dat zij niet meer in ons huis kon wonen. Hij was zoo boos, heeft zich in die 3mnd dat zij bij ons inwoonde nooit in onze gevoelens verdiept..ik raakte depressief zelfs dat merkte hij niet. Zijn vriendin een borderliner/narsisten heeft alles om hem heen kapot gemaakt. Hij wil met niemand contact..waarom weten we niet..omdat zij dat eist. Zoals mijn man zegt een parasiet die alles om haar kapot maakt en dan overspringt naar een nieuw slachtoffer. Ik wou dat ik ouders k9n spreken mijn/onze gevoelens kunnen delen die dit hebben meegemaakt of er net als wij nog middenin zitten.

 

Alles wat er nu in zijn leven gebeurt horen we tussen neus en lippen van kennissen/vrienden om ons heen die hem toevallig tegen komen.

Mijn oudste zoon..zo gewenst..zo geliefd..zo intelligent..zo'n vertrouwens band met met...liefde maakt blind zegt men maar ik zeg..hij houd van het idee iemand te hebben ipv houden van. Zij maakt hem nl kapot met haar ziekelijke jaloezie/geest/wanen/obsessieve gedragingen.

Net als jij komt hij uit een liefhebbende familie..hij een echt familie mens, mensen mens steeds uitkijkend naar het volgende familie uitje/feestje, nu kijkt hij niet meer om naar zn enigste 82 jarige oma..ons verdere familie en zijn super leuke vriendengroep. Hoe kan het toch dat onze jongens verslaafd raken aandeel aan drugs.. een vrouw of iets anders. Komt het omdat wij misschien teveel van ze houden....

LEES MEER...