Aanstaande zaterdag kleurt ons land oranje en mogen we weer massaal spijkerpoepen en vrijmarkten afstruinen. Ter ere van Koningsdag bij deze allerlei hapjes en drankjes in stijl. Smakelijk!
Oranje Paprikasoep
Snijd 1 ui en 6 oranje paprika’s grof. Fruit de ui en paprika samen met wat paprikapoeder aan in een wok waarin olijfolie is verhit. Voeg 2 liter water, 1 laurierblaadje, 4 kippenbouillonblokjes, 1 scheut curry en een blikje tomatenpuree toe.
Laat het geheel even pruttelen alvorens het in een vergiet te doen. Vang de bouillon op in een soeppan en maak de overgebleven paprika en ui fijn met de staafmixer. Voeg het weer bij de bouillon en roer goed door. Voeg een scheut halfvolle melk en een scheutje room toe.
Koningsnummer
Rasp 1,5 citroen, pers 2 teentjes knoflook en hak een handje peterselie fijn. Meng deze ingrediënten met boter. Voeg er naar smaak nog wat peper en zout aan toe.
Grill 6 stukken zalm tot hij gaar is. Kook 600 gram asperges 4 minuten en grill of bak ze dan.
Grill 90 gram ongepelde amandelen en strooi ze over de zalm en asperges. Serveer samen met de boter.
Lamsvlees op koninklijke wijze
Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil 6 zoete aardappelen en snijd ze in grove stukken. Doe 2 el. olijfolie in een braadslede en bak 6 lamssteaks aan beide kanten bruin. Haal ze uit de braadslede en zet even weg. Verdeel de zoete aardappel over de braadslede en snijd er 2 rode uien bij. Schenk er nog wat olijfolie overheen. Leg het lamsvlees er boven op en bestrooi het met zout en peper en kruiden naar wens (bijvoorbeeld basilicum, tijm, kervel of salie) en wrijf het in met een beetje graanmosterd. Verdeel er 4 takjes rozemarijn op. Zet het in de oven en rooster het tot de zoete aardappelen zacht en het lamsvlees voldoende gegaard –maar toch nog sappig– is.
Oranje boven (per glas)
Doe 90 ml. sinaasappelsap, 60 ml. ananassap, 15 ml. kiwisiroop, 4 aardbeien en een paar stukjes meloen in de blender en mix het tot alles goed is gepureerd. Voeg daarna een half glas ijsklontjes toe en mix het nog even hard door tot al het ijs is versplinterd. Giet het nu in een longdrinkglas en prik een partje sinaasappel aan de rand van het glas.
Prinses Paprika
Was 6 oranje minipaprika’s en snijd de bovenkant en het puntje eraf. Roer in een kom 175 gram zachte geitenkaas los met 1 el. witte wijnazijn en een scheutje honing. Knip een handje tuinkers en meng de helft met het geitenkaasmengsel. Breng op smaak met wat peper. Vul de paprika’s met een theelepel met de geitenkaas. Druk goed aan zodat er geen luchtgaten ontstaan. Snijd ze dan met een scherp glad mes in plakjes. Strooi de rest van de tuinkers eroverheen.
Koningstoetje
Verdeel 300 gram blauwe bessen over zes glaasjes. Schep er een bolletje vanille-ijs op. Schep in ieder bakje een lepel aardbeienjam en verdeel 300 gram frambozen en/of aardbeien eroverheen.
Schenk er eventueel nog wat sinaasappelsiroop overheen.
Zomerkoninkjes
Smelt 1 reep witte chocolade. Voeg een deel eiwit van een ei bij een half kopje suiker (laat het niet te dun worden). Doe er een paar druppels blauwe kleurstof bij. Doop twee derde van de aardbeien in de gesmolten chocola en laat het stollen. Doop vervolgens het puntje van de aardbei in de blauwe suiker.
Tulpen om te dippen
Rasp wat bospenen en snijd van de dikste kanten plakjes af. Maak in elk rondje twee inkepingen, waardoor het op een tulp lijkt. Maak blaadjes van komkommer.
Roer voor de dipsaus 1 teentje knoflook, 3 takjes peterselie, bieslook, 1 theelepel Franse mosterd, 1 eetlepel balsamico-azijn, 1 eetlepel citroensap, een scheut honing en wat peper en zout door 200 gram griekse yoghurt. Zet de saus 2 uur in de koelkast voor het opdienen.
Maxima(le) amuse
Meng 250 gram zalmsnippers met een scheut sambasaus van Calvé. Laat het een uurtje in de koelkast staan. Schep op elke amuselepel wat van de zalm en leg er een blaadje rucola bovenop.
LEES MEER...