This too shall pass

Haar man was verslaafd aan heroïne, haar oudste zoon is op last van de rechter opgenomen in een tbs-kliniek. Jacqueline Dalm (48) is verslavingscounselor. Met behulp van haar eigen ervaringen, probeert ze nu anderen verder te helpen in hun strijd tegen verslaving.

Dit ingekorte interview verscheen in augustus 2014 in Lef Magazine

Tekst Martijn Schraven
Fotografie Glenn Cornelisse

‘Op mijn 17e raakte ik zwanger. Jerry, de vader, was muzikant. Hij was zeven jaar ouder dan ik en verslaafd aan heroïne. Toch twijfelde ik geen moment of ik het kind zou houden. In die tijd leidden we best een rock ‘n roll bestaan. Ook al gebruikte ik zelf niet, ik was wel disturbed. Vanuit mijn eigen jeugd had ik weinig kaders meegekregen, maar mijn kind zou ik veiligheid bieden.
Aan mijn moeders kant kwam alcoholisme voor. Hoewel ik niet kan zeggen dat ik denk dat mijn moeder alcoholiste was, dronk ze wel degelijk erg veel. Thuis voelde ik me niet veilig. Niet dat ik ooit ben geslagen, maar ik was wel altijd op mijn hoede. Ik was altijd bang voor alcohol, want ik voelde dat verslaving ook in mij huist. Eten bleek later mijn drug of choice. Veel eten. Zeg maar gerust stouwen; ik at bevroren eten uit de vriezer.

‘Ik was ziende blind, vond heroïne in zijn zak en hij vertelde dan dat iemand het er in had gestopt’

Heroïne op zak
Ons zoontje Jeff werd geboren. Ik was dol op hem. Er waren periodes dat Jerry clean was. De verslavingszorg stond indertijd nog in de kinderschoenen. De enige plek waar hij naartoe kon, de Jellinek kliniek, vond hij verschrikkelijk. Daar stond hij vaak uren in de rij. Wanneer ik meeging naar de kliniek werd wel eens tegen hem gezegd: ‘Je hebt gebruikt.’ Ik bestreed dat dan te vuur en te zwaard, maar ik was ziende blind. Zo vond ik wel eens heroïne in zijn zak. Hij vertelde dan dat iemand het in zijn zak stopte. Ik wílde hem geloven.
We probeerden ons familieleventje zo goed en zo kwaad mogelijk te leven. Op de een of andere manier kwamen we altijd wel weer rond. Ook trad Jerry regelmatig op. Ik kan me voorstellen dat hij die verdiensten wat extra afroomde voor zichzelf. Verder geloof ik niet dat hij op zwaar criminele manier aan zijn geld kwam.

Ik raakte voor de tweede keer zwanger. Een dochter dit keer; Robyn. Ze was een zeer gewenst kindje. Maar in de achtste maand van mijn zwangerschap kon Jerry de stress niet meer aan. Hij was dagenlang zoek. Hij had op zijn werk een greep uit de kassa gedaan en was stevig gaan gebruiken. Alle dagen zocht ik hem. Na een dag of vijf kwam hij terug. En meteen probeerde ik alles weer glad te strijken. Zo faciliteerde ik zijn verslaving.

‘Ik dacht dat ik hem kon redden’
Wanneer Jerry niet gebruikte, gingen we met de kinderen fietsen, picknicken en zwemmen. Toen ik negentien was zijn we getrouwd. Het was echt een huwelijk uit liefde. Ik hield heel veel van hem. Misschien dat ik daarom dacht dat ik hem kon redden. Maar ondanks de liefde hadden we geen goede relatie; er was geen seksualiteit. Drugs verbreekt elke verbintenis.
Ergens wilde ik weer vooruit. Ik ging in deeltijd rechten studeren. Ik werd mondig. Toch was ik niet degene die een breuk forceerde. Dat was hij, hij had een ander. Ik had haar al vaker gezien; ze stond altijd vooraan bij zijn optredens. Het was uiteindelijk mijn schoonzus die het me vertelde. Toen liet ik hem zijn spullen pakken. Ik was onzeker, had weinig geloof in eigen kunnen. Alles ging maar mis in mijn leven. Toch ontwaarde ik na de breuk ook een brok eigenliefde in mezelf.
Mijn tweede man Rob was in alles totaal tegenovergesteld aan Jerry. Rob was een nette zakenman. Succesvol. Gereformeerd. We kregen samen twee kinderen, Sam en Jip. Met Jerry onderhield ik na een tijdje weer normaal contact. Ik paste me in dat tweede huwelijk enorm aan. Ik was niet wie ik wilde zijn. Toen onze jongste zoon een jaar of twee, drie was, ging ik met de kinderen het huis uit. Ik had het gevoel dat ik moest gaan vechten voor mijn leven. Nú was het zaak om iets van mijn leven te gaan maken. Vanuit het magazijn waar ik werkte, maakte ik keihard carrière. In no time werd ik rayon manager. Ik kreeg weer een huis en kon mijn gezin onderhouden. Aan de andere kant had ik veel zorgen om mijn oudste zoon Jeff.

‘Ik wil niet dat mijn zoon dood gaat, maar begrijp wel dat hij het wil’


Geen tanden meer
Toen Jeff twaalf was, begon hij met blowen. Op die leeftijd kreeg hij ook zijn eerste psychose. Maar we gingen daarvoor al jaren met hem van opvoedpoli naar onderzoeksbureau. Jeffs geboorte verliep moeizaam. Er werd meteen gesproken over een hersenbeschadiging. Volgens de artsen hield hij er MBD aan over, Minimal Brain Damage, zo noemden ze het. Over genetica wisten we toen nog niet veel. Ik denk wel dat de kinderen van Jerry en mij erfelijk belast zijn met verslavingsgevoeligheid. Als kind liep Jeff regelmatig weg van huis. De jaren erna, in zijn puberteit, ging hij in en uit psychiatrische inrichtingen. Op enig moment is de diagnose paranoïde schizofrenie gesteld. Hij leefde op straat en was multi-gebruiker. Verschrikkelijk was het. Echt verschrikkelijk. Na een geweldsdelict werd hij door de rechter van straat gehaald op zijn negentiende. De rechter betrok het gevaar voor de overige gezinsleden, ik en mijn andere kinderen, bij zijn afweging. Hij kreeg tbs opgelegd.

Voor mijn gevoel heb ik altijd een gehandicapt kind gehad. Mijn kind is altijd ziek zonder kans op genezing. Hij realiseert zich dat hij is opgenomen in een tbs kliniek en dat waarschijnlijk altijd zal blijven. ‘Als de rechter me niet van straat had gehaald, was ik nu dood geweest.’  Dat vertelt hij me wel eens. Toch schreeuwt zijn verslaafde brein nog steeds om drugs. Als hij buiten zou komen, zou hij waarschijnlijk meteen weer gebruiken. Hij schaamt zich ook, volgens mij. Nooit zal hij een normale baan hebben. Nooit zal hij gewoon op vakantie kunnen. Nooit zal hij zelf een eigen gezin en kinderen hebben. Hij zegt wel eens: ‘Ik heb er geen zin meer in.’ Ik begrijp dat; wat een hel moet het leven voor hem zijn. De zware demonische wereld van de schizofrenie waarin je leeft. Ik wil niet dat hij dood gaat, maar ik snap wel wat hij zegt.

Ergens tijdens mijn tweede huwelijk investeerde ik meer tijd in spiritualiteit. Gaandeweg voelde ik me aangetrokken tot het boeddhisme. De filosofie van de Boeddha geeft mij tools om het leven te doorzien. Het Boeddhisme leert om dingen te voelen maar er tegelijkertijd rationeel naar te blijven kijken; het is geen religie.
Lijden is volgens het Boeddhisme een wezenlijk onderdeel van het pad waarop je dingen leert. Ik zeg dan ook wel eens dat Jeff mijn grootste leermeester is. Ik heb als moeder zóveel verdriet, zoveel pijn om hem gehad. Door de beproevingen ben ik er achter gekomen dat ik power heb. Daarvoor moest ik een lange weg afleggen, een innerlijke transformatie ondergaan om aan mijn eigen diepere kern te komen.

‘Hij heeft de boodschappen nog in de koelkast gezet en zichzelf daarna opgehangen. Geen briefje, geen afscheid. Niks’

Jerry’s zelfmoord
Toen mijn dochter Robyn zestien was, raakte ze zwanger. Ze gedroeg zich precies zoals ik toen ik zestien was. Zelf was ik er in die tijd emotioneel niet voor haar en mijn andere kinderen. Robyn en ik hadden een moeizame relatie. Ze experimenteerde veel met jongens en drank. Ook daar geloofde ik op dat moment niks van, wanneer het me door anderen werd verteld.
Twee dagen nadat Robyn was bevallen, werd ik gebeld door een broer van Jerry. Jerry was dood. Hij had zijn eigen leven genomen door zichzelf te verhangen. Al jaren hield ik daar rekening mee. Ik was geschokt, maar het was niet onverwacht. Wat ik gevreesd had, was uitgekomen. Jerry bleef altijd deel uitmaken van mijn leven, maar helpen kon ik hem niet. Er was wel een moment dat hij me vroeg of we weer bij elkaar moesten komen. Volgens mij was dat niet vanuit liefde maar vanuit een desperaat soort gevoel van hem. Uiteindelijk heeft hij besloten dat het leven voor hem niet verder kon. Hij heeft zijn kleinkindje gezien, maar twee dagen later stapte hij er uit. Hij ging boodschappen doen voor zijn zus, die op dat moment bij hem inwoonde. Jerry zette de boodschappen nog in de koelkast en heeft zichzelf daarna opgehangen. Geen briefje, geen afscheid. Niks. Ik was er kapot van.

‘Alle ellende en pijn kent een einde’
Van dat hele jaar kan ik me eigenlijk weinig meer herinneren. Ik weet nog dat ik het voornamelijk vol moest houden op wilskracht. Ik had makkelijk bij mijn huisarts aan kunnen kloppen voor medicijnen, maar voor drugs op recept was ik even bang als voor alcohol.
Ik probeerde alles wat er toen gebeurde in een Boeddhistische licht te plaatsen. Ik zeg nu ook regelmatig tegen cliënten: ga maar op de grond liggen. Daar kan je niks gebeuren. Je bent nu van je pad maar ook dat gaat voorbij. This too shall pass. Alle ellende en pijn kent een einde. Maar je moet er wel doorheen
Na dat ellendige jaar ging ik opnieuw studeren. Na een opleiding tot mediator ging ik een 4-jarige hbo-opleiding Integratieve psychotherapie volgen. In 2008 begon ik een eigen praktijk als verslavingscounselor. Wat later stond ik aan de wieg van verslavingsinstelling Spoor6, en in 2012 ging ik weer terug naar een eigen praktijk. Mijn zoon Sam van negentien gaat SPH studeren, hij wil de verslavingszorg in. Ook hij heeft veel ellende gezien bij zijn grote broer maar wil het ten positieve gebruiken en inzetten. Ik ben daar heel erg blij om. Het maakt de cirkel weer rond.’ 

 

Reageer reacties (4)

Vlinder(09. februari 2017)

Heel herkenbaar verhaal. Vooral over dat wegcijferen en aanpassen en maar hopen dat jij kan bijdragen aan het herstel van een ander, hiermee doel ik op het redderen en veel te veel aannemen van de verslaafde en alles maar pikken en constant over je grenzen gaan. Ik ben nu al weer bijna 52 jaar oud en nog steeds (hoewel ik wel heel lang allerlei therapie heb gevolgd en naar relatieverslaving zelfhulpgroepen ging en ook naar de Coda groepen) loop ik nog tegen dingen aan (sommige mensen kunnen dit niet begrijpen hoe ik het ook uitleg, zij roepen dat ik nu toch echt een streep onder mijn verleden moet zetten en dat doe ik zeker wel in een aantal opzichten, vooral omdat ik niet begrepen wordt en heel teleurgesteld ben in de hulpverlening ben ik daarom alles aan het opschrijven in een boek) uit mijn verleden.

Ik ben zelf opgegroeid met zwaar verslaafde ouders, zij waren verslaafd aan de heroine en gebruikten verder ook nog wel andere drugs zoals speed, cocaine en blowden heel veel daarnaast. Ondanks dat waren ze wel in staat om een schoon huis en nieuwe kleding en gezond eten (ze kookten iedere dag behalve toen ze op hun slechtst waren, ze zijn een korte periode er zo erg aan toe geweest dat ze dat niet meer konden) helaas waren ze voor de rest echt in de ban van hun verslaving en heel erg met zichzelf bezig. Ze verwaarloosden mij emotioneel en hebben mij meerdere malen heel erg in de steek gelaten. Wat bij mij resulteerde in verlatingsangst en ook wel een deel bindingsangt. Tot op de dag van vandaag niet echt goed in staat geweest om gezonde relaties aan te gaan.

Veelal liep ik tegen emotioneel onbeschikbare partners aan, dat herkende ik kenbaar.

Ook heel herkenbaar voor mij in jouw verhaal is de eet verslaving. Het was voor mij heel confronterend om te ontdekken dat ook ik (ik had het wel een beetje door, bagetaliseerde het uiteraard) erg verslavingsgevoelig ben. Niet voor drugs of alcohol of sex of gokken dat doet mij allemaal niks. Was wel heel erg rookverllaafd, rookte 24 jaar geleden zo'n drie pakjes sigaretten per dag en vond dit ook niet fijn. Deze rookverlaving heb ik weten te verslaan als het ware. Heb niet meer gerookt en dit al 23 jaar!  Ik ben er nu achter dat ik een emotie roker was en dat het roken mij hielp om mijn emoties niet te voelen en mensen op afstand te houden. Ik had ook regelmatig emotie eetbuien. Omdat ik zo veel rookte en veel uitging om te dansen bleef ik erg slank. Nadat ik stopte met roken kwam veel meer mijn (lichte) eetverslaving aan het licht. Ik kwam 25 kilo aan en moest van mijn huisarts echt af gaan vallen omdat ik echt tegen Diabetes aanzat.

Dat afvallen ging met veel ups en downs omdat ik regelmatig eetbuien had. Ondanks dit was het mij toch gelukt om weer helemaal op streefgewicht te komen. Dat is al weer meer dan 4 jaar geleden. Ik was nog maar net weer mijzelf aan het ontdekken toen ik tegen een nieuwe man aanliep. Na vier en half jaar samen bleek dit weer een emotioneel onbereikbare partner met zelf heel veel problemen en wellicht zelfs verslavingsproblemen.

Toen ik 18 was hebben mijn ouders zich laten opnemen in een kliniek om af te kicken. Toen ze weer thuiskwamen begon het pas en heb ik nog erg geleden onder hun schuldgevoelens en dat zij nog steeds erg egoistisch waren. Mijn ouders heb ik uiteindelijk kunnen vergeven en had zelfs met mijn vader al een paar jaar een hele hechte band voordat hij 10 jaar geleden overleed, aan hepatitis C en Suikerziekte. De verslaving had zijn lichaam gesloopt ook al was hij al lange tijd afgekickt van de harddrugs. Mijn moeder die al 46 jaar met hem getrouwd was viel in een diep gat wat resulteerde dat zij een enorme terugval kreeg op haar 64ste levensjaar en wat zij geheim heeft weten te houden tot haar 68ste, toen kon zij er niet meer tegen en had 300 opgespaarde methadon pillen geslikt in poging tot zelfmoord. Het is een wonder dat zij het overleefd heeft. Voor mij begon weer een zeer moeilijke periode van omgaan met een verslaafde. Zij heeft zich laten opnemen en blijft altijd een verslaafde in herstel en uiteraad ligt terugval altijd op de loer. Het gaat gelukkig al een hele tijd goed met haar, ook omdat zij niet meer in een sociaal isolement zit en leuke dingen onderneemt, vrijwilligerswerk doet en hoe moeilijk ook op je 70ste vriendschappen probeert aan te gaan.


De laatste maanden van 2016 zat ik er echt doorheen. Zag mijzelf ineens veel eetbuien hebben en voelde mij machteloos. Ik ben hulp gaan zoeken en nu ben ik in een intensieve behandeling voor mijn eetverslaving en alles wat daarbij naarboven komt. Mijn partner liet mij in de steek na de Kerst. Wilde niet eens Oud en Nieuw met mij vieren en heeft mij geen gelukkig nieuwjaar gewenst. Na een hele maand niks van hem gehoord te hebben hebben we een afsluitend (voor mij erg onbevedigend omdat ik weer niet gehoord werd) gesprek gehad. Oké het doet wel pijn omdat er ook mooie momenten waren, helaas waren de mindere momenten in de meerderheid en heb ik mijzelf veel te veel weggecijferd in deze relatie. Nu is het me-time!  Ik leer in de intensieve therapie met mijn emoties om te gaan en ik ben in herstel :-) Allerbelangrijkste is eerst maar eens goed voor mijzelf zorgen en van het leven genieten. Leven in plaats van overleven....

Stella(19. maart 2017)

Jammer dat ze zoals altijd haar omgeving de schuld geeft en  zichzelf daarnaast als martelares en heldin neerzet. Ik, als zus zijnde van Jerry,  en vele anderen met mij, weten dat het verhaal NIET helemaal strookt met de waarheid. Klein detail: ja, Jeffrey werd uit haar en haar eerste vriend, crimineel en junk, geboren op 16 jarige leeftijd. Mijn broer Jerry heeft later haar en haar kind liefdevol omarmd. Jeff spreekt nog vol liefde over hem, als ware het zijn echte papa. Want van Jer kreeg hij de liefde die hij niet van haar kreeg. Om over de volgende kids maar niet te spreken. Hier laat ik het bij. Dit is slechts een splinter van een balk in haar eigen oog.

Stella(19. maart 2017)

SHAME ON YOU, liar.

Claudia(29. maart 2017)

Deze vrouw zal voornamelijk slecht over andere mensen praten, zodat ze zelf 'een beter mens lijkt' en misschien wel een slachtoffer (van haar eigen keuzes). Haar zoon Jeffrey was níet de zoon van Jerry maar van ene Mario. Een crimineel en drugsverslaafde. Verder staan er nog wat leugens in verzwijgt ze het een en ander. Aan het blad LEF: misschien is het raadzaam om een referentie check doen, bij interviews waarbij betrokkenen met naam worden genoemd.

LEES MEER...