Het was 1989 toen het Buckler-biertje in de oudejaarsconference van Youp van ‘t Hek grondig om zeep geholpen werd.. God wat heb ik gelachen, niet wetende dat ik later op zoek zou gaan naar een alternatief voor alcohol.
We zijn 27 jaar verder en ik las in een landelijke ochtendkrant dat de consumptie van alcoholvrije bieren met 44% gestegen is. Daar word ik vrolijk van. In hetzelfde artikel werd vermeld dat het lijkt dat steeds meer mensen zich zorgen maken over hun alcoholinname. De consumptie van wijn en sterke drank neemt iets af.
Youp zou Youp niet zijn als hij niet weer een poging zou wagen en zo geschiedde in 2014 toen hij probeerde Radler om zeep te helpen, wat niet is gelukt.
De dagen worden langer en ik verheug mij op de zomer. Lekker met de voeten in het zand en wat drinken op het terras. Ik heb daar, als verslaafde in herstel, heel veel moeite mee gehad. Kroegen en terrassen heb ik gemeden als de pest. Toen ik voorzichtig weer durfde, probeerden mensen mij over te halen om iets met alcohol te drinken, want met zo’n suf malt-biertje val je buiten de gezellige alcohol roes van de groep.
Maar nu kan ik heerlijk genieten en kap elke drammer meteen af door te zeggen dat ik in herstel ben en dat m’n leverwaarden nu net zo mooi zijn. En eureka…alcoholvrije-biertjes zijn helemaal hot. Heb ik even mazzel zeg. Wat zou het mooi zijn als de horeca zich wat meer gaat richten op de mensen die helemaal, of een periode, geen alcohol willen drinken. Dat er bijvoorbeeld ook alcoholvrije wijn geschonken gaat worden. En nog beter, dat je gewezen kunt worden op een alcoholvrije drankenkaart met betaalbare prijzen. Het moet gewoon gaan worden, zo gewoon dat de nu opgroeiende generatie het de normaalste zaak van de wereld gaat vinden om een alcoholvrij drankje te bestellen. We hebben nog een lange weg te gaan vrees ik.
LEES MEER...