De Dag van Herstel

Op 10 juni 2017 stond de grote kerk van Breda in het teken van verslaving. Lef Magazine organiseerde samen met de AA een dag voor verslaafden in herstel. Herstel vier je samen is het motto van Lef. Mensen die van een alcohol, drugs, medicijnen, seks, andere verslaving of eetstoornis zijn hersteld en aan een nieuwe toekomst beginnen, kwamen onder die noemer bij elkaar.

De bezoekers van de dag van herstel hebben de schaamte achter zich gelaten en proberen anderen te overtuigen die stap ook te zetten. Mijn drijfveer om bij de Dag van Herstel aanwezig te zijn is het herstel van mijn eetbuienstoornis én mijn bedrijf www.mijnkindisverslaafd.nl waarin ik ouders van een kind met een verslaving coach en begeleid om op een andere manier met hun verslaafde kind om te gaan.

Cabaret
Marjolijn van Kooten doet de aftrap en maakt het publiek aan het lachen met haar zelfspot over haar angststoornis en daaruit voortvloeiend een negatieve levenshouding. Ze vertelt over een training mindfulness die ze gevolgd heeft waarin ze heeft geleerd om zichzelf te accepteren. Ik ken mezelf, dat leer ik nooit, aldus Marjolijn. De ironie en zelfspot druipen van dit optreden af. De zaal kan er uitbundig om lachen.

So you think you can share
De dag van herstel wordt gepresenteerd door twee verslaafden in herstel, het echtpaar Kelly en Stephan Roelofs. Allebei zijn ze al enige tijd vrij van middelengebruik. Hun leven staat in het teken van preventie om anderen te behoeden voor de zuigkracht en valkuilen van verslaving.
Kelly en Stephan leiden ook So you think you can share. Hierin mogen de aanwezige verslaafden in herstel kort hun ervaringen delen. Wauw, wat een mooie en openhartige verhalen worden hier gedeeld. Ik ben diep onder de indruk. Kwetsbaarheid, openheid en kracht voeren de boventoon van So you think you can share.  

Marije Vink; dochter van een verslaafde moeder
Aangrijpend was het verhaal van Marije Vink. Haar moeder kon in het verleden niet voor haar zorgen omdat ze alcoholverslaafd was. Marije is als jong meisje het vertrouwen in haar moeder volledig kwijtgeraakt. Op 15-jarige leeftijd heeft ze hulp gezocht voor haar moeder omdat het zo niet verder kon. Haar leven bestond uit het beschermen van haar broer, het analyseren van hoe anderen naar haar moeder keken en overleven. Mooi om te zien dat zowel moeder als Marije goed uit de strijd is gekomen. Sinds 2009 drinkt moeder geen druppel meer. Hierdoor heeft het leven van Marije een positieve wending genomen. De relatie tussen moeder en dochter is enorm verbeterd en allebei hebben ze een nieuw doel. Moeder runt een bedrijf voor vrouwen in herstel van een verslaving. Marije loopt stage bij Verslaafd aan jou, waar naasten van verslaafden centraal staan.

Paneldiscussie
Drie stellingen worden bij het panel met nationale en internationale deskundigen neergelegd. Aan het publiek de vraag of ze mee willen discussiëren. De stellingen waren: 1. Is verslaving een ziekte? 2. Het woord ‘verslaving’ is stigmatiserend. 3. Er moet meer gedaan worden om het stigma te verminderen. Jolande Bastiaans, oprichter en hoofdredacteur van Lef Magazine en organisator van de Dag van Herstel, leidt het panel door deze stellingen. Op de vraag of verslaving een ziekte is kan men geen eenduidig antwoord geven. Wel is het panel erover eens dat het voor een verslaafde belangrijk is dat verslaving een ziekte genoemd wordt. Dit om behandeling vergoed te krijgen door de zorgverzekeraar. Het woord ‘verslaving’ is stigmatiserend, daar is het publiek het grotendeels over eens. Samen met het panel komen de verslaafden in herstel tot de conclusie dat er meer gedaan moet worden om het stigma te verminderen.

De dag van herstel
Veel diversiteit; cabaret, een interview met eetstoornis patiënten in herstel, een grote informatie markt, een fragment uit de film Slaaf, de Zweedse motorclub ARM en veel muziek wisselden de dag af. Wat mij betreft was deze dag een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar.

Esther van Neerven
www.mijnkindisverslaafd.nl  

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...