5x Hoe leg ik anderen uit wat verslaving is?

Zelf weten we natuurlijk heel goed wat verslaving is. Toch kan het soms lastig zijn om dit aan onze omgeving uit te leggen. Wij helpen je een handje met deze wetenschappelijke feiten, onderbouwd door verslavingsprofessor Doug Sellman.

1 Verslaving is een hersenziekte
Verslaving is een hersenziekte die wordt veroorzaakt door een verstoring van de hersencortex. Door de verstoring heeft een verslaafde het gevoel dat hij moet gebruiken, zonder dat hij het echt wil. Al is er een kleine minderheid van wetenschappers die hier anders over denkt.

2 Zucht is onbewust
De hersencortex is verantwoordelijk voor ons denken en zit aan de bovenkant van het brein. Als die verstoord is, kunnen je hersenen een onbewuste drang ontwikkelen naar verslavende middelen en/of gedragsvormen.

3 Verslaving is erfelijk
Verslaving zit voor ongeveer 50 procent in de genen. Vaak wordt het verslavingsgen dan ook doorgegeven door (een van) de ouders.

4 Verslaafden hebben vaker meerdere stoornissen
In 75% van de gevallen heeft een verslaafde ook nog een (of meerdere) andere psychiatrische stoornis(sen). Dat kan bijvoorbeeld een angststoornis zijn of autisme.

5 Verslaving is een chronische aandoening
Verslaving is een terugkerende aandoening. 58% van de verslaafden bereikt een levenslang herstel, slechts 10% daarvan lukt dit in één keer.

13/12/2017

Reageer reacties (1)

Piet Jansen(31. december 2017)

Het praten over verslaving is ook een verslaving. Het gebeurd te veel en te vaak, en maakt dat de   ACTIE DIE ONDERNOMEN MOET WORDEN uitgesteld wordt.                                                                   Ik ben met mijn clienten ALTIJD direct actief aan het werk gegaan om de leefsituatie aan te pakken, te veranderen. Het resultaat maakt dat ingezien wordt wat ACTIE ONDERNEMEN waard is, en dat het de moeite waard is om er mee door te gaan.

"ACTIONS SPEAK LOUDER THAN WORDS"

LEES MEER...