Lachgas kan hersenschade veroorzaken en ook verslaving is niet uit te sluiten bij de steeds vaker gebruikte partydrug. Dat en meer risico’s ondervonden het Trimbos-Instituut en het Bonger Instituut (Universiteit van Amsterdam) in het onderzoek ‘Roes met een luchtje’.
Mensen die lachgas gebruiken, zuigen dikstofmonoxide (N20) uit een ballon. Zo’n ballon is gevuld met gemiddeld 8 gram N20, wat door een speciale spuitbus erin gespoten wordt. Door het inademen van de stof krijgen de hersenen een vitamine B12-tekort en is er tijdelijk geen zuurstof in de hersenen. Tijdens de roes, die maximaal vijf minuten duurt, gaat alles in slowmotion aan je voorbij en kun je lacherig worden. Officieel wordt dikstofmonoxide bij verdovingen gebruikt, maar ook in motoren komt het voor.
‘Heavy users’
Over het algemeen treden er bij één ballon geen klachten op. Pas bij meer dan 4,1 ballonnen op een dag ervaren de meesten bijeffecten zoals hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen van handen en voeten. Daarna volgen verwardheid en misselijkheid. Omdat zucht ook kan optreden kan het risico op verslaving niet worden uitgesloten. Slechts 2 procent is in te delen in de categorie ‘heavy users’: zij gebruiken vaak en veel lachgas. De klachten die deze groep ervaart duiden op hersenschade. Bij een gebruik van tien ballonnen in tien dagen kan de schade al worden opgelopen.
Risico’s
De gebruiksgroep van lachgas is heel breed: van jonge, onervaren pubers tot wekelijkse feestgangers die vaker roesmiddelen gebruiken. Jonge pubers zien lachgas meestal niet als echte drug en vinden dat er nauwelijks risico’s zijn. Ninette van Hasselt van het Trimbos-Instituut: ‘Voor jonge gebruikers is lachgas vaak de eerste kennismaking met een psychoactieve stof.’
Wekelijkse feestgangers, die het vaak wel als drugs zien, erkennen dat er risico’s zijn, maar deze nemen ze niet altijd serieus. Het gebruik is het hoogst onder jongeren en jongvolwassenen (15-35 jaar). Het grootste deel gebruikt het middel in gezelschap, vooral op stapavonden, en neemt dan een of meer ballonnen. 54 procent van de jongeren en jongvolwassenen heeft de afgelopen twaalf maanden een paar keer lachgas gebruikt, maar wel minder dan maandelijks.17 procent zegt het een keer gebruikt te hebben en 14 procent nooit.
09/01/2018
LEES MEER...