Luxemburg wil volledige legalisatie wiet

Een van de doelstellingen van de nieuwe regering van Luxemburg is het volledig legaliseren van de productie, verkoop en het gebruik van wiet, ook voor recreatief gebruik. Mocht dit doorgaan, dan is Luxemburg het eerste Europese land dat deze maatregel invoert.

De nieuwe regering bestaat uit de liberale partij DP, de sociaal-democratische partij LSAP en de groene partij Déi Gréng. Maandagavond hebben de coalitiepartijen het nieuwe regeerakkoord ondertekend, waarin het plan voor legalisering staat. De controle over de productie, verkoop en het gebruik van cannabis zal opgenomen worden door de staat zodat ze zeker zijn van de kwaliteit en betrouwbaarheid. Dankzij de legalisering zullen consumenten wegblijven van de illegale markt en zal het makkelijker worden om dealers en drugscriminelen aan te pakken.

Opbrengsten naar verslavingszorg
Met de opbrengsten uit de cannabisverkoop gaat de overheid investeringen in verslavingszorg en -preventie verhogen. Het legaliseren geldt alleen voor inwoners van Luxemburg. Volgens de Luxembourg Times kunnen mensen op straf rekenen wanneer ze de drugs verhandelen aan minderjarigen.

Medicinaal was al legaal
In juni werd het gebruik van cannabis voor medische doeleinden al gelegaliseerd. Volgens de Luxembourg Times wordt deze wiet geïmporteerd uit Canada, waar de teelt, verkoop en het gebruiken van wiet sinds oktober 2018 is toegestaan.
Er is nog een lange weg te gaan voordat het plan werkelijkheid kan worden. Het wetsvoorstel moet namelijk eerst worden ingediend en het parlement moet hier vervolgens mee akkoord gaan.

4/12/2018

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...