Het aantal alcoholintoxicaties bij minderjarigen stabiliseert. Dat blijkt uit gegevens van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK). Ondanks dat blijven kinderen met zeer hoge alcoholpromillages opgenomen worden.
Kinderarts Nico van der Lely geeft aan dat het aantal alcoholgerelateerde opnames bij kinderen de afgelopen jaren gestabiliseerd is. ‘De fors stijgende trend van een paar jaar geleden lijkt voorbij te zijn.’ Toch hebben de kinderen die opgenomen worden flink gedronken, vaak hebben ze een alcoholpromillage van 2 of hoger. ‘Ze zijn gemiddeld 3 uur buiten westen, dus ondanks de stabilisering zijn we er nog lang niet.’ In 2017 waren er 860 alcoholgerelateerde opnames op de kinderafdeling waarvan 671 jongeren een alcoholintoxicatie hadden.
De gemiddelde leeftijd van de jonge bingedrinkers is met een half jaar gestegen, namelijk van 15 naar 15,5 jaar. Dat ze op latere leeftijd opgenomen worden kan te maken hebben met strengere ouders. ‘We merken als dokters dat de attitude van de ouders veranderd is. Meer dan de helft van de ouders vindt het niet goed dat hun kinderen alcohol drinken als ze jonger zijn dan 18.’ Door middel van voorlichtingen op scholen en sportclubs willen ze het overmatig alcoholgebruik verder terugdringen. ‘Kinderen die in de onderbouw van de middelbare school zitten gaan al voorlichting over alcohol krijgen, ze krijgen onder andere te weten dat alcohol je dom maakt.’
14/01/2019
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
LEES MEER...