Mensen die overgewicht hebben, roken en een hoge bloeddruk hebben, leven gemiddeld zes jaar korter dan mensen met een gezonde levensstijl. Dat blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC.
Het onderzoek toont als eerste met ‘keiharde data’ aan wat de relatie is tussen de leefstijl en het risico op een of meerdere levensgevaarlijke ziekten. Normaliter worden voor soortgelijke onderzoeken computermodellen gebruikt of wordt er vaak slechts één ziekte uitgelicht. Dat zegt Afran Ikram, onderzoeksleider en epidemioloog van het Erasmus MC. Resultaten tonen aan dat mensen die te zwaar zijn, roken én last hebben van een hoge bloeddruk, gemiddeld negen jaar eerder een ziekte oplopen dan iemand met een gezondere levensstijl.
Risicofactoren
De invloed van de drie risicofactoren is gemeten op de zes ziektes die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie het vaakst leiden tot de dood. Dit zijn: kanker, degeneratieve hersenziekten (bijvoorbeeld Parkinson en dementie), hartziekten, diabetes en chronische longziekten (COPD). Er zijn sinds 1989 gegevens van ruim 9000 mensen uit de Rotterdamse wijk Ommoord bijgehouden.
Ouderdomsziekten
Het grootste verschil tussen de gezonde leefstijlgroep en de ongezonde leefstijlgroep is de kans op dementie als eerste aandoening waarmee ze te maken krijgen. Bij gezonde mensen is de kans twintig procent, bij mensen met een ongezonde levensstijl slechts vier procent. Omdat gezondere mensen in de regel later ziek worden, neemt de kans op ouderdomsziekten toe.
05/02/2019
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
LEES MEER...