Recreatief marihuana gebruik beïnvloedt hersenen

Twee delen van het brein die te maken hebben met emotie en motivatie, wijken af qua vorm en grootte bij adolescenten die minstens één keer per week marihuana roken. Dat blijkt uit een onderzoek dat op 16 april gepubliceerd werd in The Journal of Neuroscience . Volgens onafhankelijk PhD-er Carl Lupica suggereert het onderzoek dat matig marihuana gebruik kan leiden tot nooit eerder aangetoonde afwijkingen in de hersenen.

Hij vindt de resultaten interessant en vernieuwend: ‘Vorige studies waren gefocust op zware marihuana rokers, we hebben de hersenen van matige gebruikers volop genegeerd.’ Lupica heeft zelf geen aandeel gehad in het onderzoek.

Jodi Gilman, Anne Blood (beide PhD) en Hans Breiter (MD),verbonden aan Harvard en de universiteit van Northwestern gebruikten een MRI-scan om het brein van de 18 tot 25-jarigen te vergelijken die minstens één keer per week de softdrugs rookten met een groep die weinig tot geen ervaring heeft met marihuanagebruik. Door middel van tests hebben ze geconstateerd dat het geen verslaafden zijn, maar toch toonden de data significante verschillen in de hersenen tussen de twee groepen. Het breindeel dat bekend staat om het beloningssysteem was bij de gebruikersgroep groter.

Volgens Breiter zijn de resultaten een aanval op de aanname dat recreatief marihuanagebruik geen negatieve gevolgen heeft. Eerdere studies gaven aan dat regelmatige consumptie wel degelijk consequenties kent, er was echter niet veel bekend over minder frequent gebruik. De onderzoekers kwamen erachter dat hoe meer de rokers aangaven te gebruiken, hoe groter de afwijkingen waren in de betreffende hersendelen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...