Steeds meer jongeren opgenomen met gameverslaving

Het aantal jongeren met een gameverslaving is tussen 2015 en 2018 verdubbeld. Dat blijkt uit een onderzoek van Nieuwsuur en Investico, een platform voor onderzoeksjournalistiek.

Jaarlijks laten 500 tot 1000 jongeren zich opnemen voor hun gameverslaving. Bijna de helft hiervan is  achttien jaar of jonger.

Dat sommige populaire games zo verslavend zijn, komt door een toename aan gokelementen in het spel. Door zogenaamde ‘loot boxes’ blijven gamers langer doorspelen. Grote gameontwikkelaars als Electronic Arts hebben patent aangevraagd voor dit soort technieken.

Volgens de game-industrie in Nederland is er onvoldoende bewijs voor het bestaan van gameverslavingen. ‘Er woedt een wetenschappelijke discussie of gameverslaving wel bestaat. Wij denken van niet,’ zei directeur Anne de Jong van brancheorganisatie voor entertainment en de game-industrie NVPI begin 2019. Tony van Rooij, gameonderzoeker bij het Trimbos-instituut reageert hierop: ‘De Jong maakt er een semantische discussie van. Beter zou zijn om te kijken naar de vraag of de game-industrie een verantwoordelijkheid heeft naar zijn spelers. Wij vinden van wel.’

In Nederland is geen enkele instantie verantwoordelijk voor de registratie van gameverslaving. Zorgverzekeraars en de Inspectie voor de Gezondheidszorg houden geen cijfers bij.

De Wereld Gezondheid Organisatie publiceerde afgelopen jaar een definitie voor gameverslaving waar hulpverleners hun diagnose op baseren. Sindsdien is het een officieel erkende ziekte, hoewel gameverslaving nog niet staat vermeld in de DSM-5. (het diagnostisch en statistisch handboek van psychiatrische aandoeningen).

Staatssecretaris Blokhuis liet afgelopen zaterdag aan de NOS weten dat hij de gokelementen in games graag ziet verdwijnen. Hij roept dan ook op tot het beperken, en waar mogelijk, volledig wegnemen ervan. Tot een verbod komt het echter niet. De jongeren, ouders en scholen hebben volgens hem een eigen verantwoordelijkheid.

10-10-19

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

 

Reageer reacties (1)

BAtXldrCuIxY(15. oktober 2019)

UgsBoORNQX

LEES MEER...