Vanaf 2016 bepaalt de zorgverzekeraar naar welke verslavingszorginstelling je gaat. Ook medisch specialisten, psychologen en andere behandelaren in de geestelijke gezondheidszorg kun je niet meer uitkiezen. Gisteren is namelijk een akkoord bereikt over de keuzevrijheid van patiënten over zorgaanbieders. Iedereen blijft wel vrij om een huisarts, tandarts, apotheek, fysiotherapeut en verloskundige te kiezen.
Zorgverzekeraars mogen voortaan dure en slechte zorgaanbieders weigeren, mits zij diversiteit garanderen. De keuzevrijheid van de patiënt hangt af van de prijs van zijn zorgverzekering. Hoe meer je betaalt, hoe meer je kunt bepalen. Verzekeraars kunnen straks wel meer soorten polissen aanbieden, om de klanten variatie te bieden in hun zorgverzekering.
Het algemene zorgakkoord werd al in april gesloten tussen coalitiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Over de keuzevrijheid van de patiënt konden ze het echter nog niet eens worden met de oppositie. In de nieuwe polis kan worden bepaald dat daar een lagere of helemaal geen vergoeding voor volgt, waardoor de premie lager kan blijven.
Wilna Wind van de patiënten federatie NPCF vindt het vooral belangrijk dat de informatievoorziening perfect is, als de patiënt keuzes moet maken: ‘Je moet als patiënt over de informatie beschikken waaruit je kunt kiezen. Dat is vooral een taak voor de verzekeraars die de polissen verkopen, maar ook voor de zorgaanbieders die patiënten doorsturen.’
LEES MEER...