Nieuwe manier voorspellen alcoholverslaving

Door een test op muizen is ontdekt waar het verschil in drinkgedrag vandaan komt. Door het verschil in reacties van neuronen kan al vanaf de eerste slok voorspelt worden of iemand vatbaar is voor verslaving.

Dit hebben onderzoekers van het Salk Californië instituut ontdekt. ‘Ik hoop dat deze studie een mijlpaal zal zijn, want we hebben (voor het eerst) een hersencircuit gevonden dat nauwkeurig kan voorspellen welke muizen weken voordat het gedrag begint, dwangmatig alcoholgebruik zal ontwikkelen’, aldus Kay Tye, een van de betrokken professoren. De onderzoekers wilden eigenlijk weten wat er in de hersenen gebeurt op het moment dat overmatig drinken overgaat in een verslaving. Tijdens het onderzoek kwamen ze achter een andere ontdekking. Via bepaalde hersenactiviteit is al vanaf de eerste slok alcohol te voorspellen of iemand vatbaar is voor verslaving.

Resultaten
Ze kwamen hierachter door muizen alcohol te geven en daarbij de hersenneuronen in de gaten te houden. Hierbij keken ze hoe de hersenen reageerden op negatieve consequenties van het drinken, zoals een bittere nasmaak of een vervelend gevoel. De muizen konden in drie groepen worden ingedeeld: matige drinkers, gemiddelde drinkers en dwangmatige drinkers. In tegenstelling tot de eerst twee groepen waren de dwangmatige drinkers ongevoelig voor negatieve gevolgen. De neuronen in de hersenen bleven volledig stil, terwijl bij de ‘gemiddelde drinkers’ de neuronen heel heftig op alcohol reageerden. 

De wetenschappers weten nog niet of de ontdekking specifiek is voor alcohol of dat het betrokken is bij meerdere dwangmatige gedragingen, gerelateerd aan andere middelen.

Datum: 09-12-2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...