Wethouders willen suikertaks op frisdrank

Overgewicht komt steeds vaker voor, al onder heel jonge kinderen. Wethouders van de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht willen daarom dat staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, CU) een suikertaks op frisdrank invoert.

De wethouders verwachten dat als suikerrijke frisdrank duurder wordt, minder kinderen overgewicht krijgen. In Rotterdam hebben kinderen twee keer zo vaak overgewicht als gemiddeld in Nederland. ‘We steken heel veel geld in programma’s voor gezondere inwoners, maar marketing van multinationals en het groeiende aanbod van ongezonde voeding winnen het van preventiebeleid’, vertelt de Rotterdamse wethouder Sven de Langen (CDA) tegen NRC.

De invoering van een suikertaks is een bewezen effectieve maatregel. In het Verenigd Koninkrijk daalde de hoeveelheid suiker in dranken na de aankondiging van de prijsverhoging.

Maatregelen
Te veel suiker leidt tot overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Frisdranken zijn daarbij het grootste probleem. Uit onderzoek blijkt keer op keer een direct verband met obesitas. Zorgkosten verbonden aan ongezonde voeding zijn volgens een RIVM-studie uit 2018 liefst 6 miljard euro. Voornamelijk lager opgeleiden en mensen uit de lagere inkomenscategorieën ziet het RIVM het vaakst in de studie terug: gemiddeld leven zij korter en maken meer gebruik van zorg.

Datum: 13-12-2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...