De verkoop van illegale medicijnen en opiaten is door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) moeilijk te voorkomen. Dit komt omdat de websites en handelaren veelal in het buitenland zitten of niet te traceren zijn.

Jaarlijks worden er bij de toezichthouder tientallen meldingen gedaan van mogelijke illegale handel. Maar tot het aanpakken van de verkopers komt het vrijwel nooit. Ook al zijn de websites wel in Nederland, kan de IGJ vaak niet handhaven. Heel soms wordt de webhost of het bedrijf dat de websites registreert benaderd met het verzoek de dienstverlening aan deze websitehouder te beëindigen. ‘Soms is dit succesvol maar het resultaat is vaak van korte duur’, meldt de IGJ. In augustus bleek uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch centrum dat het aantal opiaatdoden de afgelopen jaren flink steeg. Van 139 doden in 2013 naar 220 doden in 2017.

Verslaving
In veel van de gevallen komen mensen voor het eerst in aanraking met opiaten via hun arts. Volgens het LUMC kregen in 2017 ruim een miljoen Nederlanders een recept voor dergelijke pijnstillers. Wanneer hun arts stopt met het voorschrijven hiervan is een deel verslaafd geraakt. Voor hen is het illegale aanbod via internet interessant.

Taskforce
De verwachting is dat steeds meer Nederlanders pijnstillers gaan kopen via de zwarte markt. Minister Bruins van Medische Zorg heeft daarom een taskforce in het leven geroepen. Hierin zetten medewerkers van de inspectie, het Openbaar Miniserie en de politie zich samen in tegen illegale verkoop.

Datum: 4-1-2020

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...