Kinderen die volle melk drinken lopen minder risico op overgewicht en obesitas dan kinderen die halfvolle of magere melk drinken.

Dat blijkt uit onderzoek dat werd geleid door St. Michaels Hospital of Unity Health Toronto en werd gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. De onderzoekers analyseerden 28 studies uit zeven landen die waren gericht op de relatie tussen het drinken van koemelk en het risico op overgewicht en obesitas. In het onderzoek waren 21000 kinderen betrokken in de leeftijdscategorie van één tot achttien jaar.

Onderzoek
In Engeland adviseert het National Health Service voor jongere kinderen om magere melk te drinken omdat te veel vet in het eetpatroon kan resulteren in obesitas of overgewicht. Ook het Voedingscentrum in Nederland adviseert magere of halfvolle melk voor jonge kinderen. Maar uit het onderzoek blijkt dat er geen duidelijk voordeel te vinden is bij het drinken van magere melk op jongere leeftijd. In 18 van de 28 studies die de onderzoekers beoordeelden, liepen kinderen die volle melk dronken 40 procent minder kans op overgewicht of obesitas in tegenstelling tot de kinderen die magere melk consumeerden. ‘Alle onderzoeken die we hebben onderzocht, waren observationele onderzoeken, wat betekent dat we niet zeker kunnen weten of volle melk het lagere risico op overgewicht of obesitas veroorzaakt. Volle melk kan ook in verband zijn gebracht met andere factoren die het risico op overgewicht of obesitas hebben verlaagd’, meldt Dr. Maguire, wetenschapper bij MAP Centre for Urban Health Solutions.

Datum: 20/01/2020

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...