Minder (ex-)rokers overlijden aan longkanker als zij worden gescreend op deze ziekte. Mannelijke rokers of ex-rokers die zich laten screenen verlagen het risico op overlijden met 24 procent. Bij vrouwen is dit effect mogelijk zelfs tot tweemaal zo groot.
Dat publiceerden onderzoekers van het Erasmus MC, UMC Groningen, UMC Utrecht, UZ Leuven en Spaarne Gasthuis in het medisch wetenschappelijk tijdschrift The New England Journal of Medicine.
NELSON-onderzoek
In Nederland stierven vorig jaar ruim 10 duizend mensen aan longkanker en daarmee is het de vorm van kanker met de meeste sterfgevallen. Vroegtijdige opsporing kan patiënten meer kans geven op overleving, dat was de gedachte achter het onderzoek. Daaraan deden alleen zware rokers en ex-rokers mee.
Aan het NELSON-onderzoek, waar 20 jaar aan is gewerkt, deden bijna 16.000 (ex-)rokers mee, waarvan 13.195 mannen. Zij waren tussen de 50 en 74 jaar oud. De helft van de deelnemers werd gescreend en kreeg daarna verdere CT-scans met tussenperiodes van 1, 2 en 2,5 jaar. De andere helft werd niet gescreend. Nu zijn de groepen met elkaar vergeleken.
In de gescreende groep stierven 160 mannen aan longkanker, in de controlegroep 210, een verschil van 24 procent. Van de ontdekte tumoren verkeerde in de screeningsgroep 59 procent in het beginstadium, in de controlegroep ging het om slechts 14 procent.
Vrouwen
Bij vrouwen blijkt het effect van screening groter te zijn dan bij mannen. Hoogleraar Maatschappelijke Gezondheidszorg en hoofdonderzoeker van de studie prof. dr. Harry de Koning: ‘Het risico om aan longkanker te overlijden vermindert bij vrouwen met 35-55 procent. Het aantal deelnemende vrouwen in onze studie is relatief klein ten opzichte van het aantal deelnemende mannen, omdat bij start van de studie het aantal vrouwen in Nederland dat risico liep, nog beperkt was. Inmiddels bevestigen ook andere studies onze bevindingen.’
Datum: 31-01-2020
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
LEES MEER...