Een groep Nederlandse diëtisten heeft maandag de Schijf for Life gelanceerd. Dit is een plantaardig en milieuvriendelijk alternatief op de Schijf van Vijf van het voedingscentrum.

Het doel van de Schijf for Life is om adequate informatie te geven over voeding en daarmee de gezondheidsvoordelen optimaal te benutten. Tevens willen de diëtisten met deze milieuvriendelijke Schijf van Vijf de klimaatverandering beperken. Deze Schijf for Life bestaat in tegenstelling tot zijn voorganger niet uit vijf maar uit vier schijven; groente & fruit, vet (in de vorm van avocado, zaden en noten), eiwit (zoals tofu, peulvruchten en soja) en zetmeel (onder meer aardappels en granen).

Oud en wijs genoeg

Milieujurist en directeur van de stichting Even Geen Vlees Armanda Grover werkte mee aan de Schijf for Life. ‘We vragen niet van mensen om het roer volledig om te gooien en uitsluitend nog plantaardig te eten. Het begint bij hele simpele stapjes, zoals koemelk verruilen voor sojamelk of om vlees om te wisselen voor bonen.’ Volgens Grover wil de Schijf for Life mensen zoveel mogelijk informatie geven over gezonde voeding. ‘Wij willen mensen op de hoogte stellen van het ideale voedingspatroon maar in hoeverre dat patroon voor hen haalbaar is, mogen ze helemaal zelf weten. De meeste mensen zijn oud en wijs genoeg om die beslissing zelf te maken.’

Volgens Grover is het essentieel om bepaalde vitaminen te nemen bij een plantaardig dieet. ‘Als je jouw consumptie van dierlijke producten vermindert, is het van belang dat je vitamine B12 neemt. Vaak denken mensen dan dat de voeding niet goed is omdat je extra vitaminen moet slikken, maar dat is onzin. Een koe bijvoorbeeld krijgt ook supplementen. Dus of je ze nou binnenkrijgt via de koe of via jezelf, maakt dan ook niet meer zoveel uit.’

Streven naar vooruitgang

Volgens de milieujurist is het Voedingscentrum is in het verleden vaak terughoudend geweest over plantaardig eten. Zij vindt dat het centrum te veel focust op de tekorten en de obstakels en te weinig op de voordelen. ‘Het Voedingscentrum houdt veel rekening met cultuur. Er wordt gekeken naar wat mensen al eten en daar worden de adviezen op aangepast. Ze focussen op zich de oude tradities in plaats te streven naar vooruitgang.’ Toch ziet Grover de laatste tijd een kleine verandering binnen het Voedingscentrum. ‘Ik heb ze gesproken en het lijkt alsof ook het voedingscentrum iets positiever wordt over plantaardig eten.’

Positieve gezondheidseffecten

Het Voedingscentrum zelf zegt heel blij te zijn met de aandacht voor meer plantaardig eten. Volgens Marije Seves, expert duurzaam eten, juichen ze een minder dierlijk en meer plantaardig voedingspatroon juist toe. ‘De Schijf for Life zou een goed hulpmiddel kunnen zijn voor mensen die volledig plantaardig willen eten. Wel raden wij iedereen die volledig plantaardig wil eten aan om dit te doen samen met een diëtist. Zij kunnen namelijk goed inschatten wat een individu nodig heeft en hoe haalbaar het is.'

Het Voedingscentrum zal zelf de Schijf for Life niet overnemen. ‘Uitsluitend eten via de Schijf for Life is maar weggelegd voor een kleine groep in Nederland’ aldus Seves. ‘Gezond, duurzaam en veilig eten zijn belangrijke criteria voor ons. Onze Schijf van Vijf is de praktische vertaling van de richtlijn ‘goede voeding’ van de Gezondheidsraad, aangevuld met specifieke adviezen voor voldoende energie en voedingsstoffen. Wat onder andere in die richtlijn staat is dat er positieve gezondheidseffecten staan toegeschreven aan vis en zuivel, dus onze Schijf zal niet volledig plantaardig worden.’ Tegelijkertijd vindt het Voedingscentrum duurzaamheid ook erg belangrijk. Daarom hebben ze in de laatste update een maximum gesteld aan vleesconsumptie, voornamelijk om broeikasgasemissies te verlagen. ‘De gemiddelde Nederlandse man eet ongeveer 800 gram vlees per week. Ons maximum is 500 gram per week. Er kan dus nog een enorme winst geboekt worden voor het milieu. Kijkend naar wat de Nederlander nu eet, is er nog een hele brug te slaan. Voor veel Nederlanders kan die winst behaald worden door iets op te schuiven richting onze Schijf van Vijf.’

Reageer reacties (0)
LEES MEER...