In tegenstelling tot andere voorverpakte levensmiddelen, staat er op alcoholhoudende dranken geen gezondheidsinformatie op het etiket. Wellicht komt een verplichting hiervan in Nederland. De uitkomsten van een onderzoek door het Trimbos-instituut over de mogelijkheden van een verplichting zijn namelijk aangeboden aan de Tweede Kamer.
Er zou een ingrediëntenlijst op moeten komen die aangeeft welke ingrediënten erin zitten en wat de voedingswaarde daarvan is. Daarnaast wordt er aangeraden om het drinkadvies te vermelden. Deze beschrijft dat je het beste niet of niet meer dan één standaardglas alcohol per dag moet drinken. Ook moeten er gezondheidswaarschuwingen op het etiket gezet worden. Deze waarschuwingen moeten over verschillende onderwerpen gaan als zwangerschap, het verkeer en het risico op kanker. Volgens Wim van Dalen, directeur Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, weten veel mensen niet dat alcohol bepaalde schadelijke effecten heeft. ‘Een meerderheid van de mensen weet niet dat alcohol kankerverwekkend is. Dat komt mede doordat de informatie tot dusver weggelaten wordt.’
Informatieverplichting
Consumenten hebben het recht te weten wat er in een product zit en welke risico’s het met zich meebrengt. ‘Die informatieverplichting geldt eigenlijk op alle producten die in de supermarkt te koop zijn. Merkwaardig genoeg niet voor alcoholhoudende dranken. Dat komt doordat de alcoholproducenten er tot dusver in geslaagd zijn om dat te voorkomen’, zegt Van Dalen. Uit onderzoek blijkt dat het bewustzijn van de schadelijkheid van alcohol vergroot wordt wanneer product- en gezondheidsinformatie over de risico’s van alcohol vermeld wordt op de etiketten van alcoholhoudende dranken. Driekwart van de Nederlandse volwassenen vindt dan ook dat er te weinig informatie op de etiketten staat.
Overschatten
Daarnaast leidt het vermelden van de productinformatie ertoe dat consumenten gezondere keuzes maken. Zo is de kennis over de schade van roken toegenomen na invoering van gezondheidsinformatie en -waarschuwingen op de etiketten van tabaksproducten. Ook is de invoering effectief geweest op het verminderen van rookgedrag. Het effect van de etiketten moet volgens Van Dalen ook niet overschat worden. ‘Op de eerste plaats gaat het voor ons over het recht op informatie. Voor de mensen die de informatie willen hebben moet het ook toegankelijk zijn.’
LEES MEER...