Naast de neurologische schade die lachgas kan veroorzaken, is het ook verslavend. Zo heeft de verslavingszorginstelling Brijder al een speciaal lachgasteam aangesteld. Bij zo’n tien procent van alle mensen die zich aanmelden, is lachgas het probleem.
Erny Grootveld, woordvoerder van Brijder, vertelt over het lachgasteam. ‘De normale procedure is dat mensen zich aanmelden en op een wachtlijst komen. Het lachgasteam behandelt de mensen die een lachgasverslaving hebben als een soort spoedmelding.’ Dit doen ze omdat deze mensen bijvoorbeeld in het ziekenhuis liggen omdat ze niet meer kunnen lopen of omdat ze aan het revalideren zijn in een revalidatiecentrum. ‘Daar zit dan wel de nodige spoed achter.’
Grote zucht
Omdat de zucht naar lachgas veel groter is dan bij andere middelen, is het lastig om de therapie in te zetten die normaal gevolgd wordt. ‘Zo zou iemand die in een rolstoel zit met een dwarslaesie, als gevolg van lachgasgebruik, de behandeling afkappen wanneer het ook maar iets beter gaat. Vervolgens zou diegene dan ook weer meteen lachgas gaan gebruiken, omdat die zucht zo groot is.’ Bij de behandelingen moet daar dus ook rekening mee gehouden worden, omdat het anders niet werkt. Dat blijkt ook uit het grote terugvalpercentage.
Schade aan brein
Daarnaast is er het vermoeden dat lachgasgebruik niet alleen schade toebrengt aan het lichaam, zoals het uitvallen van handen of voeten, maar ook aan het brein. Hier moet nog onderzoek naar gedaan worden. ‘We moeten erachter komen waarom de mensen het allemaal wegwuiven en vinden dat het wel meevalt, terwijl ze in een rolstoel zitten. Er is dan echt wel iets aan de hand’, zegt Grootveld.
LEES MEER...