Nu het legaal is in Nederland om online te gokken, ligt de drempel veel lager om te gokken. De drempel om hulp te zoeken bij een gokverslaving daarentegen ligt een stuk hoger. Dit speelt ook onder profvoetballers, volgens deskundige Bas Brons

Voetballers voelen minder de noodzaak om hulp te vragen, zegt Brons, behandelaar bij een verslavingszorginstelling en gespecialiseerd in gokverslavingen. ‘Omdat ze goed verdienen, kunnen ze het op financieel gebied aan om duizenden euro’s te verliezen. Ook vinden ze het moeilijk om hulp te zoeken door hun ego.’ Dit kan dan weer invloed hebben op hun prestaties. Wanneer zij vanwege het gokken in de schulden komen, zouden ze met hun eigen wedstrijden kunnen frauderen om van hun schulden af te komen. ‘Daar is tegenwoordig meer aandacht voor. Zo is er al een app ontwikkeld waar voetballers zich anoniem kunnen melden dat ze benaderd zijn voor matchfixing’, vertelt Brons. Ook wordt het steeds meer bespreekbaar binnen de club zelf. 

Meer aanmeldingen

Momenteel zijn er al ruim twintig procent meer aanmeldingen bij de verslavingszorginstelling dan vorig jaar rond deze tijd. Een op de tien mensen die bij hen komt voor hulp heeft een topsportachtergrond, waarvan veel  (semi) profvoetballers. ‘Dat er meer aanmeldingen zijn, heeft te maken met dat er meer bekendheid is over gokverslaving’, zegt Brons. Daarnaast is de zorginstelling een apart behandeltraject gestart. ‘Ook dit nodigt meer mensen uit om contact op te nemen.’

 Ander behandeltraject

Naast de vele nieuwe aanmeldingen is er ook een andere reden dat er een nieuw behandeltraject gestart is. Er zijn namelijk niet alleen overeenkomsten met andere middelenverslavingen, maar ook verschillen. Zo hebben mensen met een gokverslaving een hogere dopamineproductie in het brein dan mensen met een middelenverslaving, blijkt uit onderzoek van AMC. Door drugs wordt de productie van dopamine tijdens een roes verhoogd, maar bij veel gebruik werkt dat systeem niet meer goed. Bij een gokverslaving blijft deze hoog.

Ook blijkt dat hoe hoger dat dopaminegehalte is, hoe meer afwijkende gedachten er over gokken zijn. Zo is de gedachte dat mensen kunnen voorspellen wanneer een gokkast gaat uitbetalen, een bekend symptoom van een gokverslaving. Daarom volgen deze mensen een ander traject dan de mensen met een middelenverslaving.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...