Steeds meer mensen raken verslaafd aan slaap- en kalmeringsmiddelen. Hierbij gaat het vooral om benzodiazepines, die door de huisarts worden voorgeschreven. Daarnaast is er een grote onlinemarkt van bewerkte versies.

Het aantal mensen dat het middel voorgeschreven kreeg, steeg afgelopen jaar met anderhalf procent naar 1,37 miljoen mensen. Het aantal gebruikers ligt daarentegen veel hoger, omdat het middel makkelijk online te kopen is. Hierdoor kunnen mensen het middel voor langere tijd gebruiken dan de huisarts ze normaal zou voorschrijven.

Coronapandemie

Volgens Arnt Schellekens, hoogleraar verslaving en geneeskunde aan het Radboudumc en onderzoeker aan het Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction (NISPA), kan de toename van het gebruik door de coronapandemie komen. Het middel helpt bij het slapen en onderdrukt angstgevoelens. Schellekens zegt dat het kan zijn dat de mensen, die zich niet goed voelden tijdens de lockdown, zelf medicatie op internet zijn gaan kopen. 

 Bewerkte versies

Peter Vossenberg van de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN) vertelt dat de middelen online niet dezelfde middelen zijn die door de huisarts voorgeschreven worden. Omdat de middelen online geen geregistreerde medicijnen zijn, zijn ze niet onderzocht en zijn de risico’s niet bekend. Zo is er niet bekend wat de effecten op lange termijn zijn en wat de risico’s van overdosering zijn. 

Omdat er specifieke middelen op de opiumlijst staan die verboden zijn, zijn de middelen online nog niet illegaal om te verkopen. Het is ook lastig om dit bij te houden, omdat er weer een heel nieuw middel ontstaat wanneer er maar een klein deel van de samenstelling verandert. Een oplossing daarvoor zou kunnen zijn om een middel op groepsniveau op de lijst te zetten, meldt Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Op deze manier zijn de bewerkte versies van het middel ook verboden.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...