Deskundigen maken zich zorgen over de invloed van bodybuilders en atleten op social media. Als influencers kunnen ze mensen inspireren ook een sportieve levensstijl te starten. De keerzijde is het negatieve lichaamsbeeld dat jongeren ervan kunnen krijgen. Ook kan het leiden tot de ontwikkeling van een eetstoornis.
Sportonderzoeker Luuk Hilkens van het gezondheidscentrum Han Seneca en Catharine Evers, gezondheidspsycholoog aan de Universiteit van Utrecht, deden onderzoek naar de invloed van ‘fitfluencers’. De helft van de pubers die meedoet aan het onderzoek, kijkt regelmatig naar fitfluencers. Omdat de standaard van het extreem afgetrainde lijf vaak niet haalbaar is, brengt dat veel frustratie met zich mee.
Relativeren
De 28-jarige Ricky Frissen ontwikkelde zelf een eetstoornis toen hij jonger was en meedeed aan bodybuilding wedstrijden. Tegenwoordig is hij diëtist en coacht hij mensen met een eetstoornis. Hij denkt dat jongeren niet goed kunnen relativeren dat een gespierd lichaam niet in verband staat met status, geld en macht zoals ze denken dat het bij fitfluencers het geval is. Daardoor ontwikkelen jongeren een ziekelijke drang om gespierd te worden. Ook gaat het bij de fitfluencers volgens Frissen om geld en kan het dat sommige foto’s gefotoshopt worden. De jongeren die de foto’s bekijken, verliezen daarmee uit het oog wat echt is en wat niet.
LEES MEER...