Uit onderzoek van het Cedars-Sinai Medical Center in Amerika is gebleken de kans op opioïd-gerelateerde hersenafwijkingen bij kinderen verkleind wordt, wanneer vrouwen met een opioïdverslaving al behandeld worden als ze zwanger zijn.

Omdat een verslaving aan opioïden steeds vaker voorkomt in Amerika, was het volgens de auteur van het onderzoek nodig om te kijken wat de invloed van een opioïdverslaving bij zwangere vrouwen is op de kinderen. Als de risico’s vroeg bekend zijn, kan er ingegrepen worden en kunnen de mogelijke nadelige effecten op het ontwikkelende brein van de baby geminimaliseerd worden. Blootstelling aan opioïden kan de vroege hersengroei veranderen, wat kan leiden tot problemen op het gebied van sociaal-emotionele vaardigheden en cognitief gedrag.

Het onderzoek
Bij het onderzoek werden de hersenen van pasgeboren baby’s bekeken via scans. Ten eerste waren er verschillen te zien bij de werking van de hersenen bij kinderen die wel en kinderen die niet blootgesteld waren aan opioïden. Bij de kinderen die blootgesteld waren aan opioïden, maar waar ook behandeling geweest was, kwam de werking van de hersenen weer gedeeltelijk of volledig overeen met de kinderen die niet blootgesteld waren aan opioïden. Daaruit blijkt dat de hersenen van baby’s baat kunnen hebben bij behandeling. De onderzoekers hopen hiermee de behandeling voor zwangere vrouwen met een verslaving te bevorderen. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...