Mensen die regelmatig ongecontroleerde eetbuien ervaren, kunnen hier minder last van krijgen door middel van stroomschokjes in het brein. Voor het eerst zijn er twee Amerikaanse vrouwen met obesitas behandeld met deze methode. Zij hebben sindsdien minder eetaanvallen, blijkt uit de resultaten in Nature Medicine.

De deelnemers kregen elektrodes in hun brein die verbonden werden aan een apparaatje die impulsen afgeeft en meet. Aan de hand hiervan waren wetenschappers in staat om het sterke verlangen naar eten in kaart te brengen. De vrouwen kregen iedere dag een ontbijt en lunch, waarna hun stemming werd beïnvloed en zij een tafel vol aanval-uitlokkend eten voor zich kregen. Zodra een eetbui opkwam, zond het apparaatje een schokje naar de hersenen en nam de eetdrang af.

Minder eetbuien
Een half jaar na de behandeling is het aantal eetbuien enorm gedaald. Bij een van de vrouwen zelfs tot minder dan vier keer per maand. Bij haar is er dus geen spraken meer van een eetbuistoornis. En dat terwijl de eetbuien die door deze aandoening ontstaan erg hardnekkig zijn. Ze kunnen door ingrijpende behandelingen, zoals een maagverkleining, niet eens altijd verholpen worden.

Gedragsverslaving
De schokbehandeling laat zien dat het eten zelf niet per se het belangrijkste is bij eetbuiten, maar dat de controle een grote rol speelt. ‘Het bewijst dat obesitas niet alleen een voedingsprobleem is, maar ook een vorm van gedragsverslaving. Mensen eten niet omdat ze honger hebben, maar omdat ze verslaafd zijn aan de activiteit van het eten’, verklaart psychiater Damiaan Denys aan NRC. Volgens hem kan de hersenstimulatie een behandeling worden voor mensen met zeer ernstige en onbehandelbare obesitas en eetbuiten.  

Reageer reacties (0)
LEES MEER...