Spironolacton, een medicijn tegen hartaandoeningen, kan een positieve bijdrage leveren aan het behandelen van zucht naar alcohol. Dat ontdekten onderzoekers van de National Institutes of Health. Zij zochten naar een alternatief doel van het medicijn en kwamen tot de conclusie dat het de behoefte aan alcohol kan verminderen.

Onderzoekers vinden het soms nuttig om nieuwe mogelijkheden van bestaande medicijnen te ontdekken, aangezien ze dan al op de hoogte zijn van de mogelijke bijwerkingen en dus een voorspong hebben. Er zijn al drie goedgekeurde medicijnen die helpen bij het behandelen van een alcoholverslaving, maar daar kan nu dus sneller een vierde aan toegevoegd worden na het volledig onderzoeken van spironolacton.

Alcoholbehoefte
De onderzoekers voerden testen uit op ratten, muizen en mensen. Uit alle drie deze testen bleek dat na het innemen van spironolacton de behoefte aan alcohol verminderde, terwijl de coördinatie en beweging niet werd geschaad en het medicijn verder geen invloed had op voedsel- en waterinname.

Verder onderzoek
‘Dit zijn zeer bemoedigende bevindingen’, verklaart George F. Koob, directeur van het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, aan MedicalNewsToday. Volgens hem bewijzen deze resultaten in ieder geval dat er voordelen aan het gebruik van spironolacton zitten. Ook is het volgens hem mogelijk om nog verder onderzoek te doen naar de werking van het medicijn op mensen met een alcoholverslaving. ‘Zo kunnen we de veiligheid en potentiële werkzaamheid verder beoordelen en de werking van spironolacton op het alcoholgebruik beter gaan begrijpen.’

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...