De komende vijf jaar stelt de Rijksoverheid 4,8 miljoen euro per jaar beschikbaar voor de Landelijke Agenda Suïcidepreventie. Dit is besloten op Prinsjesdag deze week. Organisatie 113 Zelfmoordpreventie wil samenwerken met bedrijven en zorgorganisatie om suïcide en suïcidepogingen beter te voorkomen.
‘Elke dag sterven er in Nederland gemiddeld vijf mensen door zelfdoding, elke week gemiddeld een minderjarige. Dat getal moeten we met elkaar omlaag brengen. Deze toekenning van financiële middelen voor suïcidepreventie is een geweldige mijlpaal,’ zo zegt Monique Kavelaars, voorzitter van de Raad van Bestuur van 113 Zelfmoordpreventie. De organisatie gaat samenwerken met tal van bedrijven en zorgorganisaties om het hoge aantal suïcides terug te dringen.
Via campagnes en programma’s in onder andere het onderwijs wordt er ingezet op het creëren van meer kennis en bewustwording onder de bevolking. 113 Zelfmoordpreventie hoopt zo dat meer mensen het gesprek over suïcide aan te durven gaan. Kavelaars: ‘Juist nu en de komende jaren waarin mensen als gevolg van de coronacrisis extra hard worden getroffen, moeten we de krachten bundelen en proactief anticiperen op de gevreesde groei in suïcidaliteit.’
De Landelijke Agenda Suïcidepreventie zal alleen de middelen voor de preventieprogramma’s onder leiding van 113 Zelfmoordpreventie financieren. De financiering van de organisatie zelf valt hierbuiten. In oktober zal de vijfjarige Landelijke Agenda Suïcidepreventie gedeeld worden met de Tweede Kamer.
Uit onderzoek is gebleken dat praten over zelfmoordgedachten levens kan redden. Voor elke Nederlander is er daarom een gratis online training suïcidepreventie op www.vraagmaar.nl In deze training leer je om zelfmoordgedachtes te herkennen, ze bespreekbaar te maken, en om te verwijzen naar hulp.
Heb jij zelf last van zelfmoordgedachten? Praten kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis)
17-09-2020
LEES MEER...