Chris en Alexander van Tullekens – tweeling, beide dokter en gespecialiseerd in infecties - wilden onderzoeken hoe schadelijk binge drinken nou echt is. Als onderdeel van een BBC-documentaire deden ze een experiment waarbij ze dezelfde hoeveelheid alcohol dronken, maar verdeeld over een verschillend tijdsbestek. Alexander: ‘De resultaten waren schokkend.’
Chris dronk wekelijks 21 eenheden alcohol, verdeeld over zeven dagen. Alexander moest diezelfde hoeveelheid in één dag opdrinken. Gedurende het experiment werden ze onderzocht door Dr. Gautham Meta en professor Rajiv Jelan van het Royal Free ziekenhuis in Londen. Zij gebruikten geavanceerde tests om ontstekingen en ziektes te meten.
Het drinken veroorzaakte al na een maand serieuze schade aan het hele lichaam, bij Alexander én Chris. De lever kreeg niet genoeg tijd zich te herstellen en na zes dagen zonder alcohol waren Alexanders ontstekingswaarden niet gedaald. Na een maand waren ze zelfs gestegen. Deze waarden zijn belangrijk omdat ze verband houden met onder meer kanker en dementie.
Bij Alexander was er nog meer aan de hand: het binge drinken beschadigde zijn maag en ingewanden dusdanig dat bacteriën gingen lekken in zijn bloedbanen: hij werd vergiftigd door zijn eigen buikinhoud.
Alexander: ‘Ik dacht dat met mate alcohol drinken veilig was en zelfs positieve uitwerkingen kon hebben op de gezondheid, maar ons experiment toont aan dat de richtlijnen vanuit de overheid op verschillende manieren misleidend zijn. Een klein glaasje per dag is oké, maar meer dan dat is slecht voor je gezondheid.’
Het Royal Free ziekenhuis onderzoekt momenteel nog de gevolgen van een maand niet drinken, bij mensen die regelmatig een borrel nemen.
Woensdag 20 mei zendt de BBC een documentaire uit over de effecten van alcohol, waar het experiment van de tweeling onderdeel van is.
LEES MEER...