Iran opent 150 klinieken voor alcoholverslaafden

Hoewel alcohol verboden is in het Islamitische Iran, openen in maart 2016 liefst 150 klinieken hun deuren. Een deel daarvan gaat zich richten op onthouding en het bestrijden van ontwenningsverschijnselen.

Verder bieden de centra educatieve cursussen om drankgebruik te ontmoedigen. Dat zegt Alireza Nourouzi, hoofd van het drugsbestrijdingsdepartement van het ministerie van Gezondheid. Op het nuttigen van alcohol staat momenteel al een straf in de vorm van zweepslagen. In theorie kunnen excessieve drinkers zelfs de doodstraf krijgen, dit is echter nog nooit gebeurd. De 350 000 Christenen in het land mogen wel alcohol drinken en brouwen. Verkopen is dan weer verboden*.

Toch drinken ook veel Moslims in Iran, daardoor gaan er miljoenen om in de illegale alcoholhandel. De regering voert de maatregelen hiertegen steeds verder op; sinds 2011 controleren politieagenten op alcoholgebruik in het verkeer en de eerste verslavingskliniek werd eind 2013 geopend in Teheran.

Iran scoort nog hoger als het gaat om drugsgebruik. De Iraanse drugsbestrijdingsdienst schat dat drie miljoen Iraniërs verslaafd zijn aan drugs (met name opium). Sommige onderzoeken suggereren dat het om bijna tien miljoen mensen gaat. Daarmee zou Iran het hoogste aantal drugsgebruikers ter wereld tellen. Het land kent inmiddels zo’n 600 klinieken voor drugsverslaafden, in alle grote steden zijn methadonklinieken en voor verslaafden op straat zijn allerlei onafhankelijke organisaties actief.

 

* Lees meer over landen met een alcoholverbod je in de nieuwe Lef. Over tien dagen ligt ie in de winkels!

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...