De nieuwe Lef ligt in de winkel!
15 procent van de Amerikanen rookt sigaretten. Dat percentage is decennia lang niet zo laag geweest.
Dat blijkt uit cijfers van de National Center of Health Statistics. In 1997 rookte nog een kwart van de Amerikanen. Ondanks de sterke daling, staat tabaksverslaving nog steeds bovenaan de lijst van te vermijden doodsoorzaken. Jaarlijks sterven er ongeveer 480.000 Amerikanen aan de gevolgen van roken.De afname is mede te danken aan het toenemende bewustzijn over de schadelijke gevolgen van roken. Maar volgens deskundigen hebben ook de harde maatregelen van de overheid eraan bijgedragen. Harold Pollack, professor aan de universiteit van Chicago, is blij met de cijfers, maar hij vindt ook dat er nog een lange weg te gaan is. Het rookverbod dat geldt in bepaalde publieke ruimten, zou zich volgens hem moeten uitbreiden.
‘Ik heb altijd goed kunnen tetteren, maar na mijn scheiding werd het een probleem. Toen ging het van drinken naar zuipen. Mijn ex kreeg op een gegeven moment een hersenbloeding en is veranderd. Hij ging veel alcohol drinken en begon mij te slaan. Toen was de maat vol, in 2003 ben ik bij hem weggegaan. Twee maanden later overleed hij.’
Lange tijd nadat ghb-verslaafden in herstel zijn geraakt, voelt het voor hen alsof ze in een soort film leven. Ze zijn nuchter, maar hun gevoel strompelt er in de verte nog wat achteraan. Hoe kan dat? Kent deze verslaving gevolgen die wellicht onherstelbaar zijn?