De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Wereldwijd wordt 30 tot 40 procent van de verkeersdoden toegeschreven aan rijden onder invloed. Nu is er een nieuw apparaat dat als ambitie heeft om dat aantal drastisch te verlagen. Sober Steering brengt een sensor op de markt die via de handpalm meet hoeveel een bestuurder heeft gedronken.
De kleine sensor wordt op het stuur gemonteerd, zo wordt de alcohol die de handpalm afscheidt gedetecteerd. Als het alcoholgehalte boven de wettelijk toegestane limiet is, kan de auto niet worden gestart. Mocht de bestuurder tijdens de rit drinken, dan zal de wagen niet plotseling op de rem gaan. Wel kan eventueel de politie worden ingelicht. Bijna alle alcoholsloten werken tegenwoordig op basis van een ademtest. Eerder dit jaar kwamen deze apparaten negatief in het nieuws. Sommige auto's die voorzien waren van dit systeem kwamen midden op de weg ineens stil te staan.De Canadese makers van de sensor beloven dat dit bij hun niet voor zal komen. Ook claimen zij dat hun apparaat nauwkeuriger en betrouwbaar werkt.
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
Lange tijd nadat ghb-verslaafden in herstel zijn geraakt, voelt het voor hen alsof ze in een soort film leven. Ze zijn nuchter, maar hun gevoel strompelt er in de verte nog wat achteraan. Hoe kan dat? Kent deze verslaving gevolgen die wellicht onherstelbaar zijn?
‘Ik heb altijd goed kunnen tetteren, maar na mijn scheiding werd het een probleem. Toen ging het van drinken naar zuipen. Mijn ex kreeg op een gegeven moment een hersenbloeding en is veranderd. Hij ging veel alcohol drinken en begon mij te slaan. Toen was de maat vol, in 2003 ben ik bij hem weggegaan. Twee maanden later overleed hij.’