De prijs van alcohol is de afgelopen vijf jaar met 10 procent gestegen. Mineraalwater, sap en frisdrank daarentegen ruim 17 procent. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS. Wim van Dalen van het Nederlands instituut voor alcoholbeleid STAP vindt dit een vreemd signaal.
Maar niet alleen dat, hij vindt het ook een slechte ontwikkeling. Liever had hij gezien dat de overheid de prijs van alcoholische dranken nog meer had opgeschroefd met accijnzen, zodat de boodschap duidelijk blijft: alcohol heeft negatieve gevolgen voor je gezondheid.
Groente- en fruitsapjes en mineraalwater waren goedkoper dan frisdrank door een hogere verbruiksbelasting. Die belasting is dit jaar echter gelijkgesteld en tegelijkertijd verhoogd. Maar ook alcoholische dranken werden de afgelopen vijf jaar duurder door belastingwijzigingen.
Van Dalen is blij dat er überhaupt accijns op alcohol zit, ‘anders waren alcoholische dranken helemaal spotgoedkoop’. Maar tevreden is hij niet: ‘De overheid zou veel meer moeten sturen in prijs als je ziet dat de reguliere prijsstijging van alcoholische dranken veel minder snel stijgt dan bijvoorbeeld sap en water.’
Hij denkt niet dat iemand in de supermarkt vanwege de prijs voor sap in plaats van bier kiest. 'Maar prijzen zijn onbewust belangrijk voor consumentengedrag. Het was dus beter als die prijsstijging van sap en alcohol andersom was geweest', aldus van Dalen.
LEES MEER...