Gevolgen drugslegalisering Portugal

Sinds 2001 is het in bezit hebben van kleine hoeveelheden drugs niet langer strafbaar. Wie wordt betrapt met drugs wordt niet gearresteerd maar krijgt een boete of een behandeling opgelegd. Deze aanpak zorgt voor verbluffende resultaten.

Portugal had zeventien jaar geleden een enorm drugsprobleem. 1% van de bevolking was verslaafd aan heroïne en in geen enkel ander Europees land vielen zoveel druggerelateerde HIV-doden als in Portugal.

Gezondheidsprobleem

In 2001 werd door de overheid besloten om alle drugs te decriminaliseren. Drugs zijn niet legaal, maar het bezit ervan is ook geen strafbaar feit meer. Het wordt nu gezien als een gezondheidsprobleem.

Resultaten

De decriminalisering van drugs leverde zes opmerkelijke resultaten op:

  • In vijftien jaar tijd is het aantal druggerelateerde HIV-infecties met 90% afgenomen.

  • Tussen1998 en 2011 is het aantal mensen in verslavingscentra met 60% gestegen.

  • Het aantal doden door drugs is maar in één land lager dan in Portugal.

    Slechts 3 op de miljoen mensen sterven in Portugal aan een overdosis. Het gemiddelde in Europa ligt op 17,3 doden op een miljoen mensen.

  • Het aantal volwassen drugsgebruikers per jaar neemt af.

  • Portugese jongeren gebruiken de minste softdrugs van Europa

  • In 1999 zat 44% van de Portugese gevangenen vast voor een drugsdelict. In 2012 was dit nog maar 21%.

Commissie

Toch heeft het in bezit hebben van drugs wel gevolgen. Als de politie drugs aantreft word je niet gearresteerd maar moet je voor een commissie verschijnen. Deze commissie bestaat uit een advocaat, een dokter en een sociaal werker. Zij bepalen vervolgens of er een behandeling of een boete wordt opgelegd.

 

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...