De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Door een ton bezuiniging op Tactus Verslavingszorg in de gemeente Deventer zal er een toename van verslaving komen onder de jongeren daar. Dit zegt Claudia Haak, manager Jeugd en Preventie van Tactus. Zij schreef een brief aan de gemeente waarin zij haarfijn uitlegt waar de subsidie voor gebruikt wordt en de negatieve consequenties die de bezuiniging zal hebben.
Ook vraagt Haak in de brief om een onderbouwing van het voorstel om 1.000.000 euro te bezuinigen op de subsidie preventie verslaving Alcohol en Drugs 2017. Door die bezuiniging is Tactus genoodzaakt om veel minder te gaan samenwerken met bijvoorbeeld Raster (Welzijn en Kinderopvang), terwijl deze samenwerking er voor zorgt dat jongeren die het risico lopen om verslaafd te raken zo vroeg mogelijk in beeld komen. 1 Juli is er een gesprek tussen Tactus en wethouder Jan Jaap Kolkman van de PvdA over het voorstel.
‘Ik heb altijd goed kunnen tetteren, maar na mijn scheiding werd het een probleem. Toen ging het van drinken naar zuipen. Mijn ex kreeg op een gegeven moment een hersenbloeding en is veranderd. Hij ging veel alcohol drinken en begon mij te slaan. Toen was de maat vol, in 2003 ben ik bij hem weggegaan. Twee maanden later overleed hij.’
Lange tijd nadat ghb-verslaafden in herstel zijn geraakt, voelt het voor hen alsof ze in een soort film leven. Ze zijn nuchter, maar hun gevoel strompelt er in de verte nog wat achteraan. Hoe kan dat? Kent deze verslaving gevolgen die wellicht onherstelbaar zijn?