De prijs van alcohol in België moet omhoog, om het gebruik onder jongeren te verlagen. Dat stelt de Hogeschool Gent samen met de universiteiten van Gent en Luik. Een prijsverhoging moet wel deel uitmaken van een breder alcoholbeleid dat zich ook richt op preventie, verantwoord schenken en meer handhaving.
In 2009 werd het alcoholbeleid in België al iets aangescherpt. Sindsdien mag sterkedrank niet worden geschonken aan jongeren onder de achttien en onder de zestien mag helemaal geen alcohol geschonken worden. De universiteiten onderzochten de impact van deze maatregel en ontdekten dat jongeren inderdaad minder alcohol zijn gaan drinken. Wel bleek ook uit het onderzoek dat als een glas frisdrank even duur was als een biertje, ze eerder voor het biertje kozen. ‘Maak alcohol dus duurder, non-alcoholische dranken goedkoper en water zelfs gratis’, aldus onderzoekster Tina van Havere van Hogeschool Gent.
Verhoog alcoholleeftijd
De onderzoekers vinden dat een prijsverhoging binnen een breder aangescherpt alcoholbeleid moeten vallen. Zo moet er meer preventie komen en moet er ook betere handhaving zijn. Alcoholverkopers moeten bovendien strenger zijn of leeftijdscontrole.
Het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) is het daarmee eens, maar zij doen er nog een schepje bovenop. Ook de alcoholleeftijd zou minimaal naar achttien jaar moeten gaan. Directeur Marijs Geirnaert: ‘In weinig Europese landen ligt die leeftijd nog op zestien jaar.’
Meer duidelijkheid
De Minister van Volksgezondheid Maggie De Block stelt dat de accijnzen op alcohol in 2016 al zijn verhoogd. Verder zijn er in 2017 twaalf extra inspecteurs aangesteld om de naleving van de alcoholwetgeving te controleren.
Wel vindt De Block dat er duidelijkere regels moeten komen van de wetgeving over alcoholgebruik tussen de 16 en 18 jaar oud. ‘De huidige regels zijn onduidelijk, zowel voor de jongeren zelf als voor cafés’, aldus een woordvoerder.
21/02/2018
LEES MEER...