Het Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem (LADIS) heeft voor het eerst sinds zes jaar cijfers gerapporteerd over de ontwikkeling van de verslavingszorg. Hieruit blijkt dat alcohol het meest voorkomende verslavingsmiddel is bij ouderen. Voor jongeren is dit cannabis.

Het LADIS is een nationale gegevensverzameling voor de ambulante en klinische verslavingszorg en verslavingszorgreclassering. De rapportage gaat over de jaren 2017-2022 en heeft betrekking op de deelnemende instellingen van de gespecialiseerde verslavingszorg.

Cannabis
Alcohol is nog steeds verreweg de meest behandelde verslaving. Vooral bij ouderen wordt alcoholverslaving vaak behandeld. Na alcohol volgen: cannabis, opiaten en cocaïne. Jongeren worden het vaakst behandeld voor een cannabisverslaving. Over het algemeen blijft het aantal behandelden redelijk stabiel. Hier kan niet uit geconcludeerd worden dat er meer of minder mensen met een verslavingen zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de vraag om verslavingszorg toeneemt, maar dat instellingen hier om diverse redenen niet meer mensen in behandeling kunnen nemen.

De gokmarkt
Hoewel de onlinegokmarkt gelegaliseerd is zien we nog geen stijging in de behandelingen van gokverslavingen in 2022. Er was echter wel door diverse organisaties een stijging voorspelt. Het vaak lang voordat iemand met een gokverslaving bij verslavingszorg in beeld komt. Ook vallen veel kleinere aanbieders van gokverslavingszorg buiten de controle van LADIS, waardoor er nog geen conclusie getrokken kan worden over deze vorm van verslaving.

Niet alle verslavingszorginstellingen hebben gegevens aangeleverd. Desondanks vindt LADIS dat bovenstaand een goed beeld geeft van Nederlandse verslavingszorg. Lees hier het hele rapport.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...