In 2020 waren er 99.000 doden gerelateerd aan alcohol in de VS. Dit is een kwart meer dan het jaar ervoor. Er stierven meer volwassenen (tot 65 jaar) aan alcohol-gerelateerde factoren dan aan COVID-19. Volgens onderzoek van National Center for Health Statistics (Verenigde Staten) komt de stijging door de gevolgen van lockdowns.


De Amerikaanse onderzoekers concluderen dat in het eerste coronajaar meer alcohol werd gedronken vanwege stress door de pandemie. Deze toename komt doordat meer mensen gingen binge-drinken. Daarbij was hulpverlening als behandelingsprogramma’s en ondersteuningsnetwerken voor mensen in herstel moeilijk(er) bereikbaar, en was er vertraging voor degenen die al aan herstelprogramma’s deelnamen ten gevolge van de coronamaatregelen.

Stijgend gebruik

Sinds 1999 steeg het aantal alcohol gerelateerde sterfgevallen jaarlijks met bijna vier procent. Dit getal zal in het tweede coronajaar ook hoog zijn maar de onderzoekers durven nog geen voorspelling te doen. Ook greep men veertien procent vaker naar de fles in 2020 en steeg het totale alcoholvolume in de VS met drie procent.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...