De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit kwam deze week met het voorstel om de hoeveelheid nicotine in sigaretten verplicht naar beneden te brengen, zodat de verslavende werking wegvalt.
Meteen werd duidelijk hoe serieus het plan wordt genomen: aandelenkoersen van tabaksproducenten kelderden met 15 tot 20 procent. Het Amerikaanse plan is ontstaan omdat de e-sigaret, nu nog het ‘gezondere rookalternatief’, voor veel jongeren toch een opstap is naar de echte sigaret. Als die echte sigaret geen verslavende werking meer heeft, zullen tabaksliefhebbers eerder blijven hangen, of zelfs overstappen, naar de elektronische sigaret. Ook tabaksproducenten worden dan gedwongen daar nog veel meer dan nu hun 'corebusiness' van te maken.
De Nederlandse longarts en aanvoerster van de anti-rooklobby, Wanda de Kanter, is enthousiast over het Amerikaanse plan. ‘Want zonder nicotine is de kick weg en sterft de sigaret vanzelf uit. Deze oplossing is eigenlijk makkelijker dan de sigaret proberen helemáál te verbieden’, aldus De Kanter. ‘Als de sigaret niet meer verslavend is, komt er ook geen volgende generatie. In een niet-verslavende sigaret moet zo weinig nicotine zitten, dat je er wel honderd tegelijk moet roken om nog aan je kick te komen. Eigenlijk rook je dan voor jan lul.’
Peter van den Driest, topman van tabaksproducent Philip Morris International, laat weten dat zijn bedrijf snel met een statement komt over het Amerikaanse plan en wil er tot die tijd niet op ingaan.
Datum: 01/08/2017
LEES MEER...