Een streng anti-rookbeleid zou volgens onderzoekers een groter effect hebben op de gezondheid van kinderen, dan eerder werd gedacht. Zo daalde het aantal kinderen met ernstige luchtweginfecties met bijna 20 procent.
Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag in The Lancet wordt gepubliceerd. Ook het aantal te vroeg geboren baby's zou door het verbannen van de sigaret uit de horeca en op het werk met bijna vier procent verminderen. Bovendien daalt het aantal kinderen met zware astma-aanvallen met 10 procent.
Tijdens het onderzoek van het Erasmus MC en de universiteit van Edingburgh werden 41 studies uit Noord-Amerika, Europa en China geanalyseerd. Ook werd gebruik gemaakt van eerder geschreven artikelen en citaten over het rookbeleid van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het effect daarvan op kinderen.
In totaal werden 57 miljoen geboorten en 2,7 miljoen ziekenhuisopnames geanalyseerd. Daarbij werd vooral gelet of de gezondheid van kinderen verbeterde nadat de overheid maatregelen had ingevoerd als rookvrije plekken en accijnsverhogingen. De onderzoekers hielden rekening met andere factoren die de gezondheid van een kind kunnen beïnvloeden, zoals de leeftijd van de moeder en de afkomst.
Nederland
‘Onze studie toont aan dat het rookvrijbeleid wereldwijd effect heeft en dat een goede aanpak veel leed bespaart’, zegt Jasper Been, onderzoeker en kinderarts van het Erasmus MC. ‘Ook in Nederland worden jaarlijks rond de 8000 kinderen opgenomen met ernstige luchtweginfecties zoals een longontsteking of bronchitis. Hoewel de Nederlandse wetgeving minder streng is dan in veel andere landen, is dus ook hier veel gezondheidswinst mogelijk. Het is belangrijk dat maatregelen waarvan het effect bewezen is versneld worden ingevoerd, zoals rookvrije omgevingen en het verhogen van de accijns op tabak.’
Datum: 06/09/2017
LEES MEER...