Steeds minder verslaafden die zich willen laten behandelen, kunnen terecht bij instellingen. Door forse bezuinigingen zijn er steeds minder plekken beschikbaar.
Bovendien worden behandelingen die momenteel succesvol zijn, zo ingekort dat deskundigen zich afvragen of ze in die hoedanigheid nog wel zin hebben.
Ingrid Willems, geneeskundige bij Verslavingszorg Noord Nederland (VNN), legt uit dat verslaafden die op wachtlijsten staan nu in het ziekenhuis belanden. Het gaat dan met name om alcoholverslaafden met lever-, maag- en darmklachten. Willems: ‘Dit kan levens kosten. Bovendien stijgen door deze bezuinigingen wel de ziekenhuiskosten voor deze doelgroep. Dat proberen we aan verzekeraars duidelijk te maken.’
Haar argument wordt aangevuld door Femke Dijkstra, van de antroposofische zorggroep Lievegoed: ‘Denk ook aan de kosten die de maatschappij wordt bespaard, als deze verslaafden succesvol worden behandeld.’
Onder druk van verzekeraars worden veel bedden in verslavingsinstellingen geschrapt. Zo worden klinieken genoodzaakt een ambulante behandeling te bieden, terwijl dit voor veel verslaafden niet genoeg is.
LEES MEER...