Brede voorlichting lachgas niet effectief

Het gebruik van lachgas kan niet worden teruggedrongen door algemene voorlichting en brede campagnes. Dat zegt het Trimbos-instituut. Volgens hen kan een grote campagne de suggestie wekken dat lachgas meer gebruikt wordt dan daadwerkelijk het geval is.

‘Daarmee verschuif je onbedoeld de sociale norm rond het gebruik: ‘als alle anderen het doen, dan wil ik het ook proberen'’, zegt een woordvoerder van het Trimbos-instituut in hun nieuwsbrief. Het Trimbos wil die normalisering juist voorkomen. In Nederland hebben de meeste jongeren namelijk nog nooit lachgas gebruikt. Van kinderen op de middelbare school heeft 90 procent geen ervaring met lachgas. Voor hen is een boodschap over lachgas niet relevant.

In plaats daarvan richt het Trimbos-instituut zich op de gebruiker van lachgas en zijn of haar omgeving. Voor de gebruiker zelf is er informatie te vinden via de website of folders. In de omgeving zijn er partijen die gebruik kunnen signaleren en het gesprek kunnen aangaan zoals, gemeente, ouders en scholen. Het Trimbos biedt deze partijen factsheets, rapportages en geeft de gemeente handvatten voor het aanpakken van het lachgasgebruik.

3-11-2020

Reageer reacties (0)
LEES MEER...