Chip tegen verslaving en depressie, onzin of niet?

Vier jaar geleden richtte Tesla-baas Elon Musk zijn bedrijf Neuralink op, waarmee hij het menselijk brein wil verbeteren. Momenteel werkt dit bedrijf aan een chip die onder andere helpt depressie en verslaving te bestrijden. Is dit louter science fiction, of kunnen we in de toekomst werkelijk alle breinziekten op deze manier behandelen?

Het doel van Neuralink is een technologie ontwikkelen die onze hersenen verbindt met computers. De meest recente toevoeging aan dit project is een chip die ons helpt beter te communiceren en beperkingen te overwinnen. De chip zou onder andere verslaving en depressie bestrijden door de aanmaak van stoffen als oxytocine en serotonine te reguleren. Volgens een bericht van eigenaar Elon Musk (eveneens een van de bazen van Tesla) op Twitter kan de chip ‘alles wat er mis is met het menselijk brein repareren.’ Natuurlijk zou het prachtig zijn als deze ontwikkeling in de toekomst daadwerkelijk uitkomst biedt voor mensen met breinziekten. Maar is het realistisch? We vroegen het een aantal verslavingsartsen van De Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN). Hun unanieme reactie? Complete onzin. De technologie zou operatief geïmplanteerde elektrodes verbinden met een chip die je brein bestuurt (Deep Brain Stimulation). De pogingen met Deep Brain Stimulation zijn tot op heden, vanwege de impact en de risico's verbonden met de ingreep, gestrand. “Musk zal deze chirurgische technieken niet kunnen verbeteren”, reageert de VVGN. “Daarbij is de theoretische link tussen wat een chip kan en de immens ingewikkelde neurobiologie echt niet door de heer Musk te overbruggen. Dat zal alleen in een collaboratie van de meest vooraanstaande universiteiten in een tijdsbestek van vele decennia na nu eventueel tot praktische uitvoer kunnen komen.” Tot nu toe was het project van Musk geheim. Op 28 augustus geeft hij een persconferentie om meer uitleg te geven. Eind dit jaar zal Neuralink de methode gaan testen op mensen.

Datum: 12-8-2020

 

Reageer reacties (4)

Jelle(14. augustus 2020)

Ik heb er geen verstand van hoor, maar wat ik van deskundigen hoor is dat ze nog totaal niet begrijpen hoe de hersenen werken. Laat staan de verbinding met wat wij als ons zelf beleven.
Maar proberen staat vrij natuurlijk.
Voorlopig zijn de 12 stappen aan te bevelen.

Ronald(17. augustus 2020)

digitale drugs dus. Hoeveel chips heeft een verslaafde nodig om niet meer verslaafd te zijn? Blijkt maar weer eens dat niet iedere succesvolle miljardair overal verstand van heeft. 

Ik ben het eens met Jelle, geen betere weg dan de 12 stappen.

IkjWftKNsOp(20. augustus 2020)

KLgBXHzEFlDtW

oARQyvTkUMsxpgCf(20. augustus 2020)

tPFuIvOcyT

LEES MEER...