Corona en terugval

Het coronavirus hakt erin. We blijven thuis, wassen onze handen tot de vellen eraan hangen en houden 1,5 meter afstand. Is het risico op terugval voor mensen die in herstel zijn van een verslaving nu groter?

We kunnen niet naar meetings en (groeps)therapie. Online tools als zoom bieden uitkomst, maar dat is het toch nét niet helemaal. Als je in pril herstel veel baat hebt bij structuur, dan is de boel de laatste weken wel even behoorlijk door elkaar geschud. Verveling kan toeslaan, maar ook stress. Want hoe moet het nu allemaal verder? Allemaal zaken die het risico op terugval kunnen vergroten. Er is goed nieuws: we kunnen het risico zelf verlagen.

 

  • Houd het klein
    Momenteel ziet de wereld er anders uit, dat geldt voor iedereen. Je hoeft nu niet enorm te presteren en grote stappen te zetten. Structuur brengen in je dag is, zeker als je de hele dag alleen maar in en rond huis bent, al een groot goed. Sta op dezelfde tijd op en ga op dezelfde tijd naar bed, plan je werkuren in en wat je verder die dag nog te doen hebt.

  • Houd grote opruiming
    Elk nadeel hep se voordeel: misschien houd je nu meer tijd over voor een grote schoonmaak. Een opgeruimd, overzichtelijk huis zorgt voor een opgeruimd en fris hoofd. Een van de grootste clichés, maar clichés bestaan omdat ze waar zijn. Heb je een tuin? Maak hem zomerklaar, zondag wordt het heerlijk weer!

  • Blijf in contact
    Goed, 90 meetings in 90 dagen lukt nu niet, in elk geval niet fysiek. Maar kijk waar je online aan kunt sluiten en blijf in contact. De meeste verslavingszorginstellingen hebben extra (digitale) maatregelen genomen, het is prima om te bellen voor hulp.

  • Stick with the winners
    Mensen die goed in herstel zitten, gemotiveerd zijn en een positieve levenshouding bezitten en uitstralen. Je kent ze wel. Neem contact op en vraag hulp als je het nodig hebt. Schroom niet; mensen staan graag klaar voor elkaar. Dat lijkt in coronatijd zelfs nog meer aanwezig dan anders.

  • Ga iets doen
    Heb je zucht? Ga iets doen. Ja, wat dan? We mogen niks! Helemaal waar, maar toch kunnen we duizend dingen bedenken: bel een vriend die ook in herstel is, maak een wandelingetje (1,5 meter afstand!), vraag aan je oude buurvrouw of je misschien iets voor haar kunt doen, deel je woonkamer opnieuw in, doe een mindfulnessoefening, enzovoorts.
  • Voel
    In pril herstel is het belangrijk dat je leert op een gezonde manier om te gaan met tegenslag. Voel je je verdrietig, angstig of nerveus? Dat is normaal, zeker in deze tijd. Het is niet erg om zulke gevoelens te hebben, maar weet dat ze weer overgaan. Ervaar je stress? Wuif het niet weg, maar besteed er aandacht aan. Eenvoudige manieren om stress tegen te gaan zijn meditatie, mindfulness, hobby’s, voldoende slaap en gezond eten. 

 

  • Onthoud altijd: een terugval is niet hetzelfde als opgeven
    Als je toch terugvalt, kun je op elk moment weer aan de bel trekken en om hulp vragen, zelfs digitaal. Terugval betekent niet dat je weer helemaal opnieuw moet beginnen. Alle moeite die je eerder al gestoken hebt in nuchter worden en blijven was niet voor niets, het kan je nu juist weer helpen nuchter te worden.
Reageer reacties (0)
LEES MEER...