Welke smoesjes gebruiken mensen om hun actieve verslaving in stand te houden? Lef zet de 5 meest gebruikte excuusjes voor je op een rij.
1. ‘Met alcohol is het pas gezellig’
Dit is precies wat alcoholproducenten je graag willen doen geloven. Het tegendeel werd een aantal jaren geleden bewezen in een onderzoek van de universiteit in Brussel. In een discotheek ging het publiek een hele avond los op muziek onder het genot van vele vaten bier. De feestgangers wisten echter niet, dat daar geen druppel alcohol in zat.
2. ‘Ik voel me er gewoon lekker bij’
Helaas is de zucht altijd groter dan de beloning, een sluw kernmerk van de stof dopamine. Gelukkig is je brein nog complexer. Als je in herstel bent, past het beloningssysteem zich aan en wordt deze ontvankelijk en meer gevoelig voor andere prikkels.
3. Eindelijk ‘echte’ ontspanning
Wil je stress zien? Kijk dan naar iemand die een sigaret rookt. Rokers ogen onrustig en lijken eeuwig opnieuw op zoek naar dat ene ‘echte’ moment van opluchting. Ze zijn vergevorderd in het negeren van feiten over hun gedrag. Roken veroorzaakt dodelijke ziektes, maar ‘dat geldt niet voor mij’ of is 'een probleem voor later'. Door de korte stoot nicotine lijken rokers immuun voor hun eigen onrust.
4. Goed voor je geest
Lekker niet hoeven nadenken en even ontsnappen aan de realiteit. Het lijkt een oase van rust, maar zoals we weten komt de rekening later. Steeds vaker worden drugs misbruikt voor therapeutische doeleinden. Zo zou de drug DMT in ayahauscaplanten helpen bij traumaverwerking. Niets is minder waar. De drug bezorgt je enge hallucinaties, ademtekort en is harstikke illegaal in Nederland.
5. ‘Wat als ik terugval?’
Leven met een actieve verslaving blijft vechten tegen de bierkaai. Als een goede vriendin je wijst op de gevaren van je verslaving, weet je dat ergens in jezelf donders goed. Hoe langer je dit in stand houdt, hoe moeilijker dit uiteindelijk te doorbreken. Inzicht over de effecten van je verslaving kan deze worsteling ontzenuwen. Angst voor terugval is de ultieme motivatie om alles precies zo te laten zoals het al was of terug te vallen in oud gedrag.
LEES MEER...