Het zou een goede spin-off zijn van de Netflix-serie ‘Narcos’: een grote cocaïne-roof, corrupte politie en een mogelijk politiek schandaal. Dat doet het altijd goed. Fictie of feit vallen soms samen, want eind januari is in Nederland een voormalig politieagent uit Curaçao aangehouden. Hij wordt verdacht van de grootste drugsroof ooit uit een politiebureau op het eiland.
Deze man zou slechts het topje van de ijsberg zijn en hij wordt met een tweede verdachte beschuldigd van betrokkenheid bij de diefstal van een partij in beslag genomen cocaïne met een handelswaarde van 10 tot 15 miljoen euro. Op dit moment loopt de procedure om hem over te leveren aan de Antilliaanse autoriteiten.
Corrupte bende
Goed geïnformeerde bronnen melden dat de corruptie binnen de politie op Curaçao dieper zit. Zo zou een aantal hooggeplaatste politiefunctionarissen betrokken zijn bij de drugsroof, waaronder leden van het arrestatieteam op Curaçao. Zij zijn nog niet officieel in staat van beschuldiging gesteld.
Cocaïnemaffia
De diefstal uit een politiebureau in Willemstad eind 2018 staat in Curaçao bekend als de ‘Grote Drugsroof’. Niet alleen lagen in de kluis 530 kilo cocaïne en bijna 2000 xtc-pillen, maar ook 15 kilo hasj & wiet en 30 wietplanten die twee maanden eerder in beslag waren genomen. Dit blijkt uit een proces-verbaal dat na de roof is opgemaakt.
Afpersing
De oud-politieagent zou zijn afgeperst door leden van de cocaïnemaffia op Curaçao. Door zijn fout zou de kustwacht een partij van ruim 200 kilo cocaïne hebben onderschept waarover met politieagenten afspraken waren gemaakt om die door te laten. Daardoor werd hij mogelijk gedwongen de partij drugs terug te halen. Opvallend is dat in de drugskluis van de Curaçaose politie ook andere partijen drugs lagen. Die zijn echter ongemoeid gelaten.
Onderzoek heropend
In 2019 zat de aangehouden oud-politieagent ook al vast, maar is toen niet vervolgd. Daarna is hij naar Nederland verhuisd. In 2020 is het onderzoek heropend naar aanleiding van tips en anonieme getuigenissen. Hierdoor werden in 2021 zes verdachten aangehouden op de voormalige Antillen, waarvan er nog altijd drie vastzitten. Volgens getuigen zouden de druglords informatie krijgen via corrupte contacten over de werkwijze van de kustwacht, die onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Defensie valt. Samen met de Amerikaanse marine bestrijden zij al jaren lang de drugssmokkel naar en van de voormalige Antillen.
LEES MEER...